Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
- Zεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και τα κράνμπερι.
 - Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.
 - Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
 - Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και ανακατεύουμε.
 - Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
 - Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας και κάνουμε λακκούβα.
 - Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
 - Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.
 - Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.
 - Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη.
 - Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης.
 - Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
 - Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.
 - Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά.
 - Βάζουμε πάλι τη ζύμη σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά.
 - Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.
 - Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου.
 - Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας.
 - Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου.
 - Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω.
 - Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
 - Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40 λεπτά.
 - Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά.
 - Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου για να ροδίσει ωραία.
 - Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο.
 - Το αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
 - Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
 - Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.
 
ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ
- Μarzipan – Αμυγδαλόπαστα μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο, καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.
 - Για μια απλή παρασκευή στο σπίτι, βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
 - Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη.
 - Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
 - Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου, κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.
 - Ενίοτε το marzipan αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντάς του πιο έντονη γεύση.
 









