Υλικά
Εξοπλισμός
Μπλέντερ
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος (π.χ. πιάτο), ώστε να μείνει πλήρως βυθισμένο και να μουλιάσει καλά.
- Μουλιάζουμε και την κόρα, καθώς προσθέτει έξτρα γεύση.
- Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το ψωμί πολύ καλά, πιέζοντάς το με τα χέρια ώστε να φύγει όλη η περίσσεια υγρασία.
- Ρίχνουμε το ψωμί στον κάδο του μίξερ (ή του πολυκόφτη).
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια και τον ταραμά.
- Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως το μείγμα και να μην φαίνονται κομμάτια ψωμιού ή κρεμμυδιού.
- Προσθέτουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι σιγά-σιγά με σταθερή ροή, σαν “κλωστή”, για να «δέσει» σωστά η ταραμοσαλάτα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε λίγο νερό σταδιακά, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ ρευστή).
- Ανακατεύουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο μέσα στο μείγμα, αν μας αρέσει.
- Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο επιπλέον λεμόνι για πιο όξινη γεύση.
- Μια-δυο κουταλιές ελαιόλαδο στο τέλος προσθέτουν έξτρα άρωμα και νοστιμιά.
- Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα κρύα, απλώνοντας την ποσότητα με ένα κουτάλι σε πιάτο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε προαιρετικά με φρέσκο άνηθο ή ελιές.
- Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί, κρίθινα παξιμάδια ή πίτες.
- Η σπιτική ταραμοσαλάτα διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο δοχείο με καπάκι, για αρκετές ημέρες. Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
Tips
- Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
- Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
- Το λάδι πρέπει να προστίθεται πολύ αργά – σαν “κλωστή” – ενώ το μίξερ λειτουργεί. Αν το ρίξουμε απότομα, υπάρχει κίνδυνος να «κόψει» η ταραμοσαλάτα, δηλαδή να διαχωριστεί το λάδι από την υπόλοιπη μάζα.
- Αν η υφή είναι πολύ ρευστή, μπορείτε να τη «σώσετε» προσθέτοντας λίγη τριμμένη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι. Αναμείξτε ξανά στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
- Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου επιπλέον αλάτι. Για να «γλυκάνει» και να ισορροπήσει η γεύση, χρησιμοποιούμε αρκετό ψωμί και λάδι. Οι σωστές αναλογίες βοηθούν να μη βγει η ταραμοσαλάτα υπερβολικά δυνατή.
- Επιλέγουμε καλής ποιότητας, νόστιμο μπαγιάτικο ψωμί 2–3 ημερών, με ψίχα συμπαγή. Αποφεύγουμε το φρέσκο ή πολύ μαλακό ψωμί, γιατί απορροφά πολύ υγρασία και χαλάει την υφή.
- Υπάρχει και εκδοχή ταραμοσαλάτας χωρίς ψωμί, για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη ή προτιμούν πιο «καθαρή» γεύση ταραμά. Σε αυτή τη συνταγή, αντικαθιστούμε το ψωμί με βρασμένη πατάτα ή χρησιμοποιούμε μόνο ταραμά, λάδι και λεμόνι.









