Ταραμοσαλάτα της Αργυρώς

Η ταραμοσαλάτα είναι μια εύκολη ελληνική συνταγή, που παρασκευάζεται με βάση τον ταραμά. Ως βάση της χρησιμοποιείται συνήθως ψίχα ψωμιού ή βρασμένη πατάτα, ενώ συνδυάζεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Εύκολη
0:25

8 μερίδες

20 λεπτά

5 λεπτά

ταραμοσαλάτα - ταραμοσαλατα με ψωμί

Υλικά

Εξοπλισμός

Μπλέντερ

Μπλέντερ

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος (π.χ. πιάτο), ώστε να μείνει πλήρως βυθισμένο και να μουλιάσει καλά.
  3. Μουλιάζουμε και την κόρα, καθώς προσθέτει έξτρα γεύση.
  4. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  5. Στραγγίζουμε το ψωμί πολύ καλά, πιέζοντάς το με τα χέρια ώστε να φύγει όλη η περίσσεια υγρασία.
  6. Ρίχνουμε το ψωμί στον κάδο του μίξερ (ή του πολυκόφτη).
  7. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια και τον ταραμά.
  8. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως το μείγμα και να μην φαίνονται κομμάτια ψωμιού ή κρεμμυδιού.
  9. Προσθέτουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  10. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι σιγά-σιγά με σταθερή ροή, σαν “κλωστή”, για να «δέσει» σωστά η ταραμοσαλάτα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  11. Προσθέτουμε λίγο νερό σταδιακά, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ ρευστή).
  12. Ανακατεύουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο μέσα στο μείγμα, αν μας αρέσει.
  13. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο επιπλέον λεμόνι για πιο όξινη γεύση.
  14. Μια-δυο κουταλιές ελαιόλαδο στο τέλος προσθέτουν έξτρα άρωμα και νοστιμιά.
  15. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα κρύα, απλώνοντας την ποσότητα με ένα κουτάλι σε πιάτο.
  16. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε προαιρετικά με φρέσκο άνηθο ή ελιές.
  17. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί, κρίθινα παξιμάδια ή πίτες.
  18. Η σπιτική ταραμοσαλάτα διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο δοχείο με καπάκι, για αρκετές ημέρες. Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.

Tips

  • Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
  • Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
  • Το λάδι πρέπει να προστίθεται πολύ αργά – σαν “κλωστή” – ενώ το μίξερ λειτουργεί. Αν το ρίξουμε απότομα, υπάρχει κίνδυνος να «κόψει» η ταραμοσαλάτα, δηλαδή να διαχωριστεί το λάδι από την υπόλοιπη μάζα.
  • Αν η υφή είναι πολύ ρευστή, μπορείτε να τη «σώσετε» προσθέτοντας λίγη τριμμένη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι. Αναμείξτε ξανά στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
  • Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου επιπλέον αλάτι. Για να «γλυκάνει» και να ισορροπήσει η γεύση, χρησιμοποιούμε αρκετό ψωμί και λάδι. Οι σωστές αναλογίες βοηθούν να μη βγει η ταραμοσαλάτα υπερβολικά δυνατή.
  • Επιλέγουμε καλής ποιότητας, νόστιμο μπαγιάτικο ψωμί 2–3 ημερών, με ψίχα συμπαγή. Αποφεύγουμε το φρέσκο ή πολύ μαλακό ψωμί, γιατί απορροφά πολύ υγρασία και χαλάει την υφή.
  • Υπάρχει και εκδοχή ταραμοσαλάτας χωρίς ψωμί, για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη ή προτιμούν πιο «καθαρή» γεύση ταραμά. Σε αυτή τη συνταγή, αντικαθιστούμε το ψωμί με βρασμένη πατάτα ή χρησιμοποιούμε μόνο ταραμά, λάδι και λεμόνι.
Απόρρητο