Λωλή Σίφνου, γλυκιά κολοκυθόπιτα

Η Λωλή Σίφνου ή αλλιώς τεμπελικη κολοκυθοπιτα, είναι μία γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα, με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και σταφίδες. Μία παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου, εύκολη, γρήγορη, αρωματική και πεντανόστιμη

25

10 λεπτά

1 ώρα

τεμπελικη κολοκυθοπιτα

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Θα χρησιμοποιήσουμε κίτρινη κολοκύθα, πρώτα την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κυβάκια.
  2. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  4. Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα, με προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε την πίτα στο ταψί.
  6. Ψήνουμε στους 170° C, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.
  7. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160° C, στη μεσαία σχάρα για 45΄.

ΜΥΣΤΙΚΟ

  1. Χρησιμοποιήστε ταψί Nο 32, για να βγει λεπτή. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκατοστά.
  2. Η λωλή Σίφνου μπορεί να γίνει ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη, αν αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με επιπλέον σταφίδες και λίγο μέλι.
  3. Λίγο σουσάμι στην βάση του ταψιού θα δώσει σώμα στη γλυκιά κολοκυθόπιτα και θα βοηθήσει να ξεφορμαριστεί καλύτερα.
  4. Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γυναικών Σίφνου “Το σμάρι”, που μοιράστηκε αυτή τη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα.
  5. Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου; Βρείτε τες όλες εδώ!
  6. Μετά τη λωλή Σίφνου, ρίξτε μια ματιά και σε μια συνταγή για γλυκιά και πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα από την Πάρο.

τεμπελικη κολοκυθοπιτα
Απόρρητο