Η Λωλή Σίφνου ή αλλιώς τεμπέλικη κολοκυθόπιτα, είναι μία εύκολη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα μέλι και σταφίδες. Μία παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου,...

Η Λωλή Σίφνου ή αλλιώς τεμπέλικη κολοκυθόπιτα, είναι μία εύκολη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα μέλι και σταφίδες. Μία παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου, εύκολη, γρήγορη, αρωματική,

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
99
  • 750 γραμ. κολοκύθα
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. σταφίδες
  • ½ φλ. μέλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ μαγειρική σόδα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Θα χρησιμοποιήσουμε κίτρινη κολοκύθα, πρώτα την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κυβάκια.

    Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

    Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα, με προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.

    Ρίχνουμε την πίτα στο ταψί.

    Ψήνουμε στους 170° C, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160° C, στη μεσαία σχάρα για 45΄.

    Μυστικό

    Χρησιμοποιήστε ταψί Nο 32, για να βγει λεπτή. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκατοστά.

    Η λωλή Σίφνου μπορεί να γίνει ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη, αν αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με επιπλέον σταφίδες και λίγο μέλι.

    Λίγο σουσάμι στην βάση του ταψιού θα δώσει σώμα στη γλυκιά κολοκυθόπιτα και θα βοηθήσει να ξεφορμαριστεί καλύτερα.

    Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γυναικών Σίφνου “Το σμάρι”, που μοιράστηκε αυτή τη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα.

    Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Μετά τη λωλή Σίφνου, ρίξτε μια ματιά και σε μια συνταγή για γλυκιά και πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα από την Πάρο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται