Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε πρώτα τα διάφορα λαχανικά, κουνουπίδι, καρότα κλπ., και τα κόβουμε σε κομμάτια.
- Ζεματίζουμε τα ανάμεικτα λαχανικά για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
- Αφού βράσουν, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο, αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζει καλά.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι για το τουρσί και τα περιχύνουμε να σκεπαστούν, με το νερό που έβρασαν.
- Προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σφραγίζουμε το βάζο. Μετά από 24 ώρες μπορούμε να το καταναλώσουμε.
- Αφού το ανοίξουμε, το φυλάμε στο ψυγείο.
Tips
- Τουρσί και πίκλες είναι η παλαιότερη μέθοδος για να συντηρήσουμε τα λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα με όλα τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα.
- Στην χώρα μας καταναλώνεται κυρίως στην περίοδο της Σαρακοστής.
- Για να διατηρηθεί πολύ καιρό, πρέπει πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του, να αποστειρώσετε τα βάζα που θα το αποθηκεύσετε.
- Να θυμάστε ότι το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικά συντηρητικά. Επίσης, το ζεμάτισμα των λαχανικών είναι απαραίτητο.