Τούρτα με φράουλες και μασκαρπόνε

Υλικά

  • Για το παντεσπάνι
  • 180 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 2 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
  • 180 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
  • 4 κ.γλ. κρέμα βαλσαμικού
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ολόφρεσκες κατακόκκινες φράουλες
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγα φύλλα ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα ή δυόσμος
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
  • 200 γραμ. μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • ζάχαρη άχνη
  • φράουλες και φύλλα μέντας για το σερβίρισμα

Για την τούρτα με φράουλες

Για την τούρτα με φράουλες και μασκαρπόνε, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δυο ταψάκια μια χρήσεως 22 εκ.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να κρεμώσουν.

Ένα ένα προσθέτουμε τα αβγά και μετά το μπαλσάμικο και την βανίλια.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά με σπάτουλα ανακατεύουμε.

Ισομοιράζουμε το μίγμα στα έτοιμα ταψάκια.

Με την κρέμα μπαλσάμικο κάνουμε ρίγες στην επιφάνεια του κάθε κέικ και ψήνουμε για 25′ περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο τους.

Αφήνουμε να σταθούν για 10′ κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.

Κρατάμε 5-6 για γαρνίρισμα.

Τις υπόλοιπες τις κόβουμε στα 4 αν είναι μεγάλες ή στα 2 αν είναι μικρές.

Τις βάζουμε σε τηγάνι με την ζάχαρη και το μπαλσάμικο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-6′. Δεν θέλουμε λιώσουν.

Οι φράουλες πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.

Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.

Τις βάζουμε σε μπολ.

Ξαναβάζουμε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι να πυκνώσει σαν μέλι.

Αποσύρουμε από την φωτιά και περιχύνουμε τις φράουλες.

Ρίχνουμε την κρέμα στο μασκαρπόνε και απαλά ανακατεύουμε να αραιώσει το τυρί και να γίνει σαν παχύρρευστη κρέμα.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα, αλείφουμε με την μαρμελάδα και μετά με την κρέμα τυριού και προσθέτουμε τις φράουλες με το σιρόπι από πάνω.

Κλείνουμε την τούρτα με το άλλο παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.

https://www.argiro.gr/recipe/tourta-fraoules-maskarpone/