Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
- Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Θρυμματίζουμε τη μαγιά για το τσουρέκι με κάστανο σε ένα μπολ με 4-5 κουταλιές της σούπας από το συνολικό γάλα.
- Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένη τη μαγιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά τότε είναι έτοιμη προς χρήση, για να μπει στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά για ζύμωμα.
- Σε χαμηλή φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά χτυπημένα.
- Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία τους.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι με κάστανο.
- Ζυμώνουμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2 με 3 λεπτά μέχρι να βραχεί το αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα των υλικών για 8 με 10 λεπτά στο γάντζο.
- Η ζύμη θα είναι μαλακή και εύπλαστη και όταν θα καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου, τότε είναι έτοιμη.
- Όσο την χτυπάτε θα δείτε ότι η ζύμη γίνεται μεταξένια και βελούδινη.
- Πιάνουμε τη ζύμη για τσουρέκι με κάστανο στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2,5 ώρες.
- Ο χρόνος ωρίμανσης της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει και περάσει ο χρόνος ωρίμανσης της, την αδειάζουμε στον πάγκο και απαλά με τα χέρια την ξεφουσκώνουμε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες μαγιάς.
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αλεύρι στο πλάσιμο ρου τσουρεκιού.
- Αν κολλάει λίγο η ζύμη βουτυρώστε τα χέρια σας με μαλακό βούτυρο και βουτυρώστε ελαφρά τον πάγκο σας.
- Έτσι το πλάσιμο της ζύμης θα είναι παιχνίδι.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο τσουρέκι, χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια.
- Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο μακρόστενο.
- Το αλείφουμε με πηχτή κρέμα κάστανο, αφήνοντας κενό 1 εκατοστό γύρω γύρω στη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε με σοκολάτα και το στρίβουμε.
- Φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο, γεμίζουμε με κρέμα κάστανο και τρίμμα σοκολάτας.
- Στρίβουμε κάθε φορά τα φιτίλια ζύμης.
- Πλέκουμε τα τρία φιτίλια σε κοτσίδα.
- Στερεώνουμε τις άκρες τους κάτω από το τσουρέκι.
- Εναλλακτικά, στρίβουμε ένα ένα φιτίλι σε σαλίγκαρο και φτιάχνουμε 3 μικρά κομμάτια.
- Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν για περίπου 1 ώρα μακριά από ρεύματα αέρα.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια μας με διάλυμα αυγού (κρόκο με λίγο νερό) και τα ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 40 λεπτά το μεγάλο πλεκτό τσουρέκι ή 25 λεπτά τα μικρά στριφτά τσουρέκια.
- Εναλλακτικά ψήνουμε σε αέρα στη μεσαία σχάρα στους 160°C για 35 λεπτά το μεγάλο τσουρέκι ή για 20 λεπτά τα μικρά ατομικά τσουρέκια.
ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
- Ψιλοκόβουμε τα καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα.
- Τα βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε.
- Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα κάστανο για περίπου 15 λεπτά να λιώσουν τα κάστανα.
- Όταν αρχίσει να πήζει αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Πολτοποιούμε την κρέμα κάστανο με ένα πιρούνι ή με το μπλέντερ.
- Τα μικρά κομμάτια κάστανου είναι ευχάριστη έκπληξη σε κάθε μπουκιά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Για λεία και βελούδινη κρέμα κάστανο, πολτοποιήστε τη στο μπλέντερ.
- Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη καλά για πολλές ημέρες.
- Η κρέμα κάστανο όσο είναι ζεστή είναι πιο αραιή όσο κρυώνει όμως πήζει και γίνεται πιο σκούρα.
- Καλύτερα μόλις την αλέσετε βάλτε τη σε ένα μπολ και καλύψτε την επιφάνεια της με μεμβράνη που εφάπτεται στην κρέμα. Κι αυτό γιατί στην επιφάνεια σχηματίζεται αντιαισθητική πέτσα.
- Μπορείτε να φτιάξετε την κρέμα κάστανο με νερό αντί για κρέμα. Δηλαδή θα βάλετε στην κατσαρόλα τα βρασμένα κάστανα ολόκληρα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη.
- Θα τα βράσετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μετά σουρώνετε τα κάστανα και τα αλέθετε στο μπλέντερ ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι που έβρασαν. Έτσι ελέγχετε την πυκνότητα της κρέμας.
- Η κρέμα κάστανο σε αυτή τη μορφή μπορεί να μπει στην κατάψυξη. Διατηρείται για πολλούς μήνες.