Για τα τσουρέκια
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη μαγιά, το γάλα, τα αυγά, το ξύσμα και το μαχλέπι.
Τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Δουλεύουμε με το γάντζο ζυμώματος.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι σε χαμηλή ταχύτητα.
Δουλεύουμε τη ζύμη για τσουρέκια χωρίς φούσκωμα στο μίξερ για 10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Η ζύμη με υπομονή μπορεί να ζυμωθεί και με τα χέρια, χωρίς μίξερ.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και πιάνουμε τη ζύμη.
Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Πλάθουμε 3 μικρά τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ανακατεύουμε ένα κρόκο αυγού και λίγες σταγόνες νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια.
Τα βάζουμε στο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 50°C για 45 λεπτά.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 25 λεπτά να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Μυστικά
Τα τσουρέκια αυτά δεν θα βγουν πολύ φουσκωτά. Όμως θα βγουν πολύ νόστιμα.
Είναι εύκολη διαδικασία για κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ τσουρέκια.
Δε χρειάζεστε ζυγαριά.
Με το ίδιο φλιτζάνι θα μετρήσετε όλα τα υλικά.
Το αλεύρι τα 600 γρ. είναι ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 3/4 φλ. αλεύρι επιπλέον.
Αυτό για να μην αγχωθείτε για το ζύγισμα του αλευριού.
Όπως καταλαβαίνετε η μαγιά χρειάζεται λίγο χρόνο για να ενεργοποιηθεί αλλιώς τα τσουρέκια θα γίνουν σαν χοντρή πίτσα.
Όμως, με αυτά τα τσουρέκια χωρίς φούσκωμα, θα γλιτώσετε το πολύωρο φούσκωμα και ξεφούσκωμα της ζύμης που πολλές φορές ανάλογα την συνταγή ξεπερνάει τις 3 ώρες και φτάνει μέχρι και τις διπλάσιες αν θέλετε να φτιάξετε πολύ φουσκωτά παραδοσιακά αφράτα τσουρέκια.
Τα τσουρέκια μπορείτε να τα φτιάξετε αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσουν τελείως, να τα καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθούν μαλάκα και αφράτα μέχρι να τα καταναλώσετε το Πάσχα.
Μελετήστε ακόμα περισσότερα μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια.