Εκτέλεση
Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
Σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
Έπειτα βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.