Εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Το καλύτερο εκμέκ με τσουρέκι θα το φτιάξετε με αυτή τη συνταγή. Φανταστικό γλυκό για...

Εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Το καλύτερο εκμέκ με τσουρέκι θα το φτιάξετε με αυτή τη συνταγή. Φανταστικό γλυκό για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
670

Για το εκμέκ με τσουρέκι

  • 10 φέτ. τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
  • Για το σιρόπι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • 600 γρ. σαντιγί
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • Κανέλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζεστό σιρόπι σε ζεστό τσουρέκι

    Πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει το γλυκό και μετά στο ψυγείο

    Για το εκμέκ με τσουρέκι

    Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών. 

    Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.

    Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.

    Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.

    Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

    Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.

    Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.

    Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

    Διαφήμιση

    Για την κρέμα με μαστίχα

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.

    Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.

    Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει

    Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.

    Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.

    Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.

    Έπειτα το βάζουμε το εκμεκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.

    Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.

    Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται