Εκτέλεση
Για την τυρόπιτα Λαμίας θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 35 εκατοστών για πίτα. Λαδώνουμε το ταψί και ακτινωτά απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο.
Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένο, πάνω στα χωριάτικα φύλλα. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και περιχύνουμε με 1 φλ. μείγμα γάλα-αυγών.
Επαναλαμβάνουμε 4 στρώσεις με τσαλακωμένα φύλλα (εναλλάξ χωριάτικο και κρούστας), τυριά και μείγμα γάλα-αυγών. Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένα. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Δεν τρυπάμε τη βάση της πίτας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Extra tip
Το τρύπημα των φύλλων στην επιφάνεια βοηθάει στο να εξατμίζονται οι υδρατμοί της πίτας και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη τυρόπιτα.