"
Τυρόπιτα με 4 τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε την με τυριά από αυτά που έχετε στο ψυγείο σας, με φύλλο κρούστας ή χωριάτικο. Δοκιμάστε την και...

Τυρόπιτα με 4 τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε την με τυριά από αυτά που έχετε στο ψυγείο σας, με φύλλο κρούστας ή χωριάτικο. Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε!

Διαλέξτε διάφορα τυριά κίτρινα μαλακά, σύμφωνα με τα τυριά που προτιμάτε ή με τα τυριά που έχετε στο ψυγείο σας. Η γλύκα από τα λαχανικά σε συνδυασμό με τα τυριά που λιώνουν και το τραγανό φύλλο, είναι μοναδικός συνδυασμός.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για την τυρόπιτα με 4 τυριά

  • 1 χωριάτικο φύλλο (ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • 3 φλ. φρέσκο γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Για το μείγμα τυριών

  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 250 γρ. ταλαγάνι
  • 250 γρ. φέτα

Για τη γέμιση λαχανικών

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε φέτες)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης (κομμένο σε φέτες)
  • 3 φωλιές ψιλό φιδέ
  • Λίγο αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Λαδώνουμε ενδιάμεσα τα φύλλα

    Αφήνουμε να σταθεί 15΄πριν την ψήσουμε

    Την κόβουμε αφού κρυώσει

    Για τη γέμιση

    Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι για την τυρόπιτα με 4 τυριά.

    Κόβουμε σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι όλα τα λαχανικά.

    Τα σοτάρουμε για 5 με 6 λεπτά για να μαραθούν και ρίχνουμε αλάτι.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Σπάμε τον φιδέ σε ψιλά κομμάτια μέσα στη γέμιση από τα λαχανικά.

    Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά και να τραβήξει ο φιδές την περιττή υγρασία.

    Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.

    Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε σε καρέ τα διάφορα τυριά.

    Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

    Διαφήμιση

    Για το στήσιμο

    Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.

    Ιδανικά, χρησιμοποιούμε για τη πίτα ένα πυρίμαχο ταψί 27×35 εκατοστά.

    Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα κάτω στο ταψί και τα λαδώνουμε ενδιάμεσα.

    Αδειάζουμε μέσα τη μισή γέμιση λαχανικών.

    Καλύπτουμε με 1 φύλλο.

    Αδειάζουμε επάνω την υπόλοιπη γέμιση από τα λαχανικά και βάζουμε τα υπόλοιπα τυριά.

    Γυρνάμε πάνω στη γέμιση τις άκρες των φύλλων.

    Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 λαδωμένα φύλλα στρώνοντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα.

    Χαράζουμε ελαφρά τη πίτα.

    Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας, στρώνουμε κάτω στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, αδειάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.

    Κλείνουμε καλά τις ενώσεις γυρνώντας τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα.

    Χαράζουμε ή τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια των φύλλων.

    Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα προσθέτουμε το γάλα, το πιπέρι, το 1/2 φλ. λάδι και τα ανακατεύουμε.

    Περιχύνουμε τη πίτα, κυρίως στις χαρακιές.

    Ραντίζουμε την επιφάνεια με το λάδι που περίσσεψε και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας και να τραβήξουν τα φύλλα όλα τα υγρά των υλικών.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε τη πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

    Ίσως το τελευταίο δεκάλεπτο να χρειαστεί να την ψήσετε μόνο στην κάτω αντίσταση, για να έχετε ένα πιο κριτσανιστό αποτέλεσμα στη βάση από τη πίτα.

    Αν έχετε μόνο αέρα τότε ψήστε την στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160°C βαθμούς, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

    Αφήστε τη πίτα να σταθεί λίγο και να σταθεροποιηθεί η γέμιση της.

    Μυστικά

    Αν κάνετε τη πίτα, θα στρώσετε κάτω στο ταψί τα 6 φύλλα ακτινωτά.

    Θα πέσει η μισή γέμιση, στη μέση θα μπουν 3 φύλλα και μετά η υπόλοιπη γέμιση.

    Από πάνω κλείνουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.

    Πάντα λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα σε κάθε στρώση που κάνουμε.

    Όσο περισσότερο αφήσετε τη πίτα να ρουφήξει τα υγρά τόσο πιο αφράτη θα γίνει μετά το ψήσιμο.

    Η πίτα δεν κόβεται καυτή. Πρέπει να σταθεί και να κρυώσει μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×