Εκτέλεση
Αυτή η τυρόπιτα με 4 τυριά, μοιάζει με αφράτο σουφλέ τυριού. Είναι μια εύκολη πίτα που γίνεται με χωριάτικο φύλλο αλλά και με φύλλο κρούστας. Διαλέξτε διάφορα τυριά κίτρινα μαλακά, σύμφωνα με τα τυριά που προτιμάτε ή με τα τυριά που έχετε στο ψυγείο σας.
Η γλύκα των λαχανικών σε συνδυασμό με τα τυριά που λιώνουν και το τραγανό φύλλο, είναι μοναδικός συνδυασμός.
Για τη γέμιση λαχανικών
Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά για να μαραθούν και αλατίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σπάμε τον φιδέ σε ψιλά κομμάτια μέσα στη γέμιση λαχανικών. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά και να τραβήξει ο φιδές την περιττή υγρασία. Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε σε καρέ τα διάφορα τυριά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε για την τυρόπιτα με 4 τυριά ένα πυρίμαχο ταψί 27χ35 εκατοστά.
Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα κάτω στο ταψί και τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη μισή γέμιση λαχανικών. Καλύπτουμε με 1 φύλλο. Αδειάζουμε επάνω την υπόλοιπη γέμιση λαχανικών και βάζουμε τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε πάνω στη γέμιση τις άκρες των φύλλων.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 λαδωμένα φύλλα στρώνοντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Χαράζουμε ελαφρά την τυρόπιτα.
Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας, στρώνουμε κάτω στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, αδειάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα. Κλείνουμε καλά τις ενώσεις γυρνώντας τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα. Χαράζουμε ή τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια των φύλλων.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα προσθέτουμε το γάλα, το πιπέρι, το 1/2 φλ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε την πίτα, κυρίως στις χαρακιές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με το ελαιόλαδο που περίσσεψε και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας και να τραβήξουν τα φύλλα όλα τα υγρά των υλικών.
Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
Ίσως το τελευταίο δεκάλεπτο να χρειαστεί να την ψήσετε μόνο στην κάτω αντίσταση, για να έχετε ένα πιο κριτσανιστό αποτέλεσμα στη βάση της πίτας.
Αν έχετε μόνο αέρα τότε ψήστε την στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Αφήστε την πίτα να σταθεί λίγο και να σταθεροποιηθεί η γέμιση της.
Μυστικά για την τυρόπιτα με 4 τυριά
-Αν κάνετε την τυρόπιτα σουφλέ με φύλλο κρούστας, θα στρώσετε κάτω στο ταψί τα 6 φύλλα ακτινωτά. Θα πέσει η μισή γέμιση, στη μέση θα μπουν 3 φύλλα και μετά η υπόλοιπη γέμιση. Από πάνω κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
-Πάντα λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα σε κάθε στρώση που κάνουμε.
-Όσο περισσότερο αφήσετε την πίτα να ρουφήξει τα υγρά τόσο πιο αφράτη θα γίνει μετά το ψήσιμο.
-Η πίτα δεν κόβεται καυτή. Πρέπει να σταθεί και να κρυώσει μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.
Ιδανική για τραπέζια και καλέσματα. Ιδανικά σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.
Διαβάστε περισσότερα μυστικά επιτυχίας για τέλειες σπιτικές πίτες εδώ.