Εκτέλεση
Εδώ σας έχω την καλύτερη συνταγή για παραδοσιακή μπομπότα με τυρί αλμυρή, αλλά και τις εκδοχές μου για μπομπότα νηστίσιμη, γλυκιά με σταφίδες και πικάντικη!
Για την αλμυρή μπομπότα με τυρί
Για την παραδοσιακή αλμυρή μπομπότα με φέτα και γιαούρτι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200˚ C στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24 εκατοστών.
Σε μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στέρεα υλικά.
Προσθέτουμε τα τυριά.
Ανακατεύουμε ίσα που να ενωθούν τα υλικά – προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα για 25-30′ μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αν θέλετε λεπτή μπομπότα χρησιμοποιήστε μακρόστενο ταψί 23χ30 εκ.
Μπορείτε να προσθέσετε 1 φλ. βρασμένο καλαμπόκι λίγο πριν τη βάλετε στο ταψί.
Για την πικάντικη μπομπότα
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 3′ – 4′ τα φρέσκα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το καλαμπόκι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα υλικά. Ανακατεύουμε, τη βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
Αν θέλετε προσθέστε λίγο βρασμένο καλαμπόκι στη συνταγή. Η προσθήκη καλαμποκιού την απογειώνει!
Μυστικά για την παραδοσιακή μπομπότα
Μπομπότα έφτιαχναν παλιά σε δύσκολες περιόδους, κυρίως στην κατοχή για να θρέψουν οι άνθρωποι τις οικογένειές τους. Με λίγο καλαμποκάλευρο και νερό έφτιαχναν την απλή μπομπότα της κατοχής και την έψηναν, ώστε να έχουν την αίσθηση του ψωμιού. Αυτός ο απλός χυλός από καλαμπόκι, έχει υψηλή διατροφική αξία.
Στην επαρχία την φτιάχνουν ακόμα και σήμερα και είναι τόσο νόστιμη που πραγματικά δεν σταματάς όταν δοκιμάσεις. Είναι τόσο ωραία η γεύση της, ειδικά όταν στη ζύμη βάζουμε εκτός από το καλαμποκάλευρο και λίγο απλό αλεύρι αλλά και λίγο γάλα, λίγο γιαούρτι, πολλές φορές αυγά και τυρί. Η γεύση της είναι φανταστική και είναι πολύ θρεπτική τροφή. Η γλυκιά μπομπότα γίνεται με σταφίδες και κανέλα και θυμίζει ένα σφιχτό κέικ πολύ νόστιμο εύκολο και πολύ θρεπτικό επίσης.
Είναι ιδανικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο ή για το γραφείο, γλυκιά ή αλμυρή μπομπότα, όπως κι αν την φτιάξεις, το σίγουρο είναι ότι η γεύση της θα σε κατακτήσει.
Μπαίνει πάντα σε ρηχό ταψί ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη-χυλός να είναι απλωτή δηλαδή και να γίνεται τραγανή ολόγυρα με πλούσια γεύση.
Μπορείτε να βάλετε τυρί κασέρι, φέτα ή ό,τι τυρί έχετε, αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και σκέτη χωρίς προσθήκη τυριού.
Γλυκιά μπομπότα με σταφίδες
Η γλυκιά μπομπότα γίνεται με δύο τρόπους. Σαν κρέμα από καλαμπόκι ή σαν πίτα κέικ.
Στην πρώτη περίπτωση ζεσταίνουμε το γάλα, ή νερό αν θέλουμε νηστίσιμη γλυκιά μπομπότα και ρίχνουμε μέσα στο καλαμποκάλευρο τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το ξύσμα από πορτοκάλι. Σχηματίζεται μια κρέμα που την βάζουμε σε μπολάκια η βαθιά πιάτα να κρυώσει. Είναι ιδανική τροφή για μωρά.
Στη δεύτερη περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε νηστίσιμη γλυκιά μπομπότα σαν πίτα-κέικ θα χρειαστείτε:
3 φλ. καλαμποκάλευρο
3,5 φλ. νερό
3/4 φλ. ζάχαρη ή 1/2 φλ. μέλι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
ξύσμα από πορτοκάλι
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλ. σταφιδες ανάμεικτες
2 κ.γλ. μπέικιν κοφτά
1/2 κ.γλ. σόδα
χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και με σύρμα ανακατεύοντας ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο για να μην σβολιάσει. Όταν ενωθούν όλα σε χυλό, αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες, την κανέλα, το μπέικιν κι ανακατεύουμε.
Τέλος, στο χυμό από πορτοκάλι, ρίχνουμε τη σόδα και μόλις αφρίσει, τα προσθέτουμε στο χυλό καλαμποκιού. Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε με κουτάλα. Αδειάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο 28-30 εκατ. και ψήνουμε για περίπου 30′ στους 180˚C μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε κομμάτια.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τελείως τη ζάχαρη με μέλι ή να βάλετε παραπάνω σταφίδες.
Θέλετε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ.