• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1253
  • 300 γραµμ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 200 γραµμ. βούτυρο μαλακό
  • 250 γραµμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 100 γραµμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 140 γραµμ. ξινόγαλο ή γιαούρτι 2% 50 γραμμ. καλαμποκέλαιο
  • Λίγο βούτυρο μαλακό και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κέικ πορτοκάλι

    Για να φτιάξουμε το τέλειο κέικ πορτοκάλι,

    πρέπει τα πορτοκάλια να είναι ακέρωτα και στην εποχή τους. Φτιάξτε το πιο τέλειο κέικ πορτοκαλιού από την Αργυρώ και η κουζίνα σας θα γεμίσει αρώματα και ευωδιές! Ταιριάζει σε κάθε εποχή και περίσταση και θα σας ξετρελάνει όλους! Τόσο απλό και εύκολο, αλλά και τόσο αφράτο, αρωματικό και ζουμερό που θα το ζητάτε κάθε μέρα! 

    Πριν ξεκινήσουμε το κέικ πορτοκάλι

    • Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.
    • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί η φόρμα ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
    • Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το ξινόγαλο ή το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς θα το φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
    • Διαλέγουμε αρωματικά πορτοκάλια ακέρωτα και τα πλένουμε πολύ καλά. 
    • Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.

    Εκτέλεση 

    • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
    • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.
    • Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.
    • Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μείγμα.
    • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
    • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.
    • Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.
    • Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε.
    • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.
    • Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.

    Σταματάμε το μίξερ.

    • Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα για κέικ.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
    • Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
    • Βγάζουμε το κέικ πορτοκάλι από το φούρνο.
    • Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.
    • Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το κέικ με λίγο απλό γλάσο πορτοκαλιού ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό πορτοκάλι.

    Για το γαρνίρισμα του κέικ πορτοκαλιού,  

    • Ανακατέψετε λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό πορτοκάλι και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλί.

    Συντήρηση

    • Το κέικ πορτοκάλι διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.
    • Μπορούμε να διατηρήσουμε το κέικ πορτοκαλιού απ’ την Αργυρώ στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο για τρεις μέρες.

    Το μυστικό για να φτιάξετε το τέλειο κέικ πορτοκαλιού απ΄την Αργυρώ και όχι μόνο. Είναι από τις συνταγές για κέικ που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε!

    Αν θέλετε να φτιάξετε το κέικ χωρίς μίξερ, λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά με σύρμα σε ένα μπολ και προσθέστε στο τέλος τα στερεά υλικά.

    Φτιάξτε αυτό το κέικ πορτοκάλι και περιμένω στα social media τα σχόλιά σας! Δείτε και την παρακάτω συνταγή,

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται