• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1275
  • 300 γραµμ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 200 γραµμ. βούτυρο μαλακό
  • 250 γραµμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 100 γραµμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 140 γραµμ. ξινόγαλο ή γιαούρτι 2% 50 γραμμ. καλαμποκέλαιο
  • Λίγο βούτυρο μαλακό και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το κέικ πορτοκάλι

    Πρέπει τα πορτοκάλια να είναι ακέρωτα και στην εποχή τους. Διαλέγουμε αρωματικά πορτοκάλια ακέρωτα και τα πλένουμε πολύ καλά.

    Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.

    Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί η φόρμα ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το ξινόγαλο ή το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.

    Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.

    Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.

    Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μείγμα.

    Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

    Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.

    Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.

    Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.

    Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.

    Σταματάμε το μίξερ.

    Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα για κέικ.

    Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.

    Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

    Βγάζουμε το κέικ πορτοκάλι από το φούρνο.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.

    Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το κέικ με λίγο απλό γλάσο πορτοκαλιού ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό πορτοκάλι.

    Για το γαρνίρισμα, ανακατέψετε λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό πορτοκάλι και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλί.

    Συντήρηση

    Το κέικ πορτοκάλι διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.

    Μπορούμε να διατηρήσουμε το κέικ στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο για τρεις μέρες.

    Αν θέλετε να φτιάξετε το κέικ χωρίς μίξερ, λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά με σύρμα σε ένα μπολ και προσθέστε στο τέλος τα στερεά υλικά.

    Φτιάξτε αυτό το κέικ πορτοκάλι και περιμένω τα σχόλιά σας! Δείτε και το παρακάτω κέικ με πορτοκάλι.

    νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι - κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι - κέικ πορτοκάλι νηστίσιμο - κέικ πορτοκαλιού νηστίσιμο
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται