Εκτελεση
Προετοιμασία
Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.
Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το ξυνόγαλο (ή γιαούρτι) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Για το μίγμα
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μίγμα.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.
Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.
Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ.
Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μιγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή εναλλακτικά το περιχύνουμε με λίγο απλό γλάσο ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό.
Συντήρηση
Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.