Τυροψωμάκια

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγιά σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί που λιώνει
  • Λίγο λάδι για το μπολ
  • Διάλυμα αβγού για επάλειψη

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη την μαγιά κι ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν ελαφρά.

Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε.

Προσοχή τα υλικά δεν πρέπει να κάψουν απλά να είναι χλιαρά. Η θερμοκρασία των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40ºC.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή κι εύπλαστη.

Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να φουσκώσει.

Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια 50 γραμ.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 28χ18 εκατ.

Πλάθουμε σφαιρικά τα ψωμάκια και τα ακουμπάμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20-30’ να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με διάλυμα αβγού για να γυαλίσουν ή τα αφήνουμε σκέτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα στην μεσαία σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν.

Στα τελευταία 2 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια για λιώσει με την ζέστη του φούρνου.

Απολαύστε τα αυτά ζεστά είναι φανταστικά.

Το μυστικό

Μπορείτε να γεμίσετε κάθε ζύμη με ένα μικρό κομμάτι τυρί ή τρίμματα τυριού και να κλείσετε σε σχήμα σφαιρικό.

Πάντα να θυμάστε να τσιμπάτε καλά την ένωση από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Θέλω να προσέξτε στο ψήσιμο γιατί καμιά φορά ο φούρνος ψήνει από την μια πλευρά πιο γρήγορα και ροδίζουν ανόμοια. Γι’ αυτό στα μισά του ψησίματος να γυρίσετε το ταψί ώστε να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα.

 

 

 

 

https://www.argiro.gr/recipe/tyropsomakia/