Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
Εκτέλεση
- Βάζουμε πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
- Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
- Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5 με 10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.
- Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, αλευρώνουμε μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Ανακατεύουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα βότανα-μπαχαρικά με κουτάλι.
- Περιχύνουμε τα κομματάκια ζύμης.
- Απαλά ανακατεύουμε να ντυθούν με τα μυρωδικά και να λαδωθούν παντού.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
- Θέλουμε κάθε μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί από λάδι, βότανα, μπαχαρικά και τυρί.
- Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (τυλίξτε τη με αλουμινόχαρτο απέξω για να μην τρέξει λάδι) ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. (ντύστε το με λαδόκολλα να ξεφορμάρεται εύκολα) αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια στρώση στην αρχή και ύστερα από πάνω όσα περισσέψουν σε δεύτερη στρώση.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το ακουμπάμε σε σχάρα.
- Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα ακόμα λεπτά.
- Ζεστό είναι μοναδικό, τρώγεται σαν σνακ ή με πράσινη σαλάτα.