Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ
- Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε για ακόμη 2-3′.
- Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.
- Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι.
- Το καβουρντίζουμε μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματά του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
- Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο μείγμα που κοχλάζει. Προσοχή γιατί καίει πολύ!
- Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.
- Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
- Όσο είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.
- Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σκεπάζουμε την φόρμα με μια πιατέλα σερβιρίσματος.
- Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με κανέλα.
Tips
- Καβουρντίστε το σιμιγδάλι αρκετά για να δώσετε στο χαλβά σας αυτό το υπέροχο ρόδινο, καραμελένιο χρώμα.