Χοιρινές μπριζόλες
Για τις χοιρινές μπριζόλες με ψητά λαχανικά,
φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα.
- Βάζουμε σε μπολ το βαλσαμικό ξύδι, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
- Τα ανακατεύουμε.
- Κρατάμε 2 κ.σ. μαρινάδα για τα ψητά λαχανικά.
- Σε σακούλα τροφίμων βάζουμε τα μπριζολάκια, τα περιχύνουμε με την μαρινάδα και τα κουνάμε να πάει παντού.
- Κλείνουμε τη σακούλα και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
- Ζεσταίνουμε την γκριλιέρα και ψήνουμε τα μπριζολάκια για 5′ από την κάθε πλευρά.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε 2 κομμάτια, το φινόκιο και το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και το ραντίτσιο σε φύλλα.
- Τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει.
- Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα να μαλακώνουν.
- Τα στήνουμε εναλλάξ σε πιατέλα.
- Κόβουμε σε φέτες το ταλαγάνι και το ψήνουμε στη γκριλιέρα για λίγα λεπτά.
- Το βάζουμε πάνω στα ψητά λαχανικά και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και κρέμα βαλσαμικό.
Για το μαγικό κους κους
- Βάζουμε το κους κους σε μπολ, προσθέτουμε το αγγούρι ψιλοκομμένο, το ρόδι, το αβοκάντο και το μανγκο σε καρεδάκια, τα μυρωδικά και το αμύγδαλο και περιχύνουμε με το πορτοκαλί, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι.
- Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ρουφήξει το κους κους υγρασία από όλα τα υλικά.
- Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε να αφρατέψει.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ισορροπημένο γεύμα με ιδιαίτερη γεύση με τη συνταγή του κους κους και το ταλαγάνι. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμες βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά, είναι τα χαρακτηριστικά του πιάτου. Βιταμίνες C, E, καροτενοειδή που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη κι αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β κυρίως από του κους κους απογειώνουν θρεπτικά το πιάτο. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.