Χωριάτικο ψωμί πεντανόστιμο με πολλά μυρωδικά, τυρί και λαχανικά, που θα μπει στο εβδομαδιαίο μενού σας. Και μόνο η μυρωδιά του, την ώρα που ψήνετε, θα σας...

Χωριάτικο ψωμί πεντανόστιμο με πολλά μυρωδικά, τυρί και λαχανικά, που θα μπει στο εβδομαδιαίο μενού σας. Και μόνο η μυρωδιά του, την ώρα που ψήνετε, θα σας ανοίξει την όρεξη.

  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα χωριάτικα καρβέλια

  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό Νo 1
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. αλεύρι 70 % Αμερικής (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο με πέτσα
  • 2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γρ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη σε καρεδάκια
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. γλυκάνισο
  • Χλιαρό νερό όσο σηκώσει περίπου 1 ½ ποτήρι νερού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη να την προσθέσουμε στο αλεύρι.

    Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά να μαραθούν για λίγα λεπτά.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ (με το γάντζο για ζύμωμα) το αλεύρι, το αλάτι, το τυρί, το γιαούρτι, το μπούκοβο, τη ρίγανη, την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό (περίπου 1 ½ ποτήρι θα πάρει).

    Τέλος προσθέτουμε τα κρύα πλέον λαχανικά.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα.

    Σε ελαφρά λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη και τη σκεπάζουμε καλά, με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη.

    Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ώρα και λίγο παραπάνω.

    Διαφήμιση

    Για τα καρβελάκια

    Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 κομμάτια.

    Πλάθουμε καρβελάκια στρογγυλά ή μακρόστενα.

    Πασπαλίζουμε με γλυκάνισο και με σουσάμι τον πάγκο.

    Κυλάμε επάνω τα καρβέλια να καλυφθούν με τα υλικά.

    Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα.

    Τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

    Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν ελαφρά για 20-30 λεπτά.

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 40 λεπτά, έως ότου φουσκώσουν και ροδίσουν καλά.

    Μυστικά επιτυχίας για το χωριάτικο καρβέλι

    Ζυμώνουμε έντονα την ζύμη ψωμιού για να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.

    Ενεργοποιούμε τη μαγιά διαλύοντας τη σε χλιαρό νερό και αφήνουμε έως ότου αφρίσει ελαφρά η επιφάνεια.

    Η ζάχαρη είναι η τροφή της μαγιάς.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×