Χωριάτικη τυρόπιτα
Χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Για τη χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο,
- Βάζουμε πρώτα το αυγο, τον κροκο, το λαδι και την μαγια σε ένα μπολ.
- Διαλύουμε το αλατι στο νερό και το προσθέτουμε στα υλικά.
- Με ένα πιρουνι ή συρμα, χτυπάμε το μιγμα να σπάσουν τα αυγα.
- Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλευρι. Όχι όλο μαζί.
- Ανακατεύουμε με το χέρι ή με κουταλι, μέχρι να σχηματιστεί η ζυμη.
- Κατόπιν, με αλευρωμένα χέρια, ζυμώνουμε τη ζυμη μέχρι να γίνει λεία εύπλαστη και απαλή.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά στον πάγκο.
- Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε αλευρι για να μην κολλάει στα χέρια.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζυμη στον πάγκο, η οποία πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη (όχι τραχιά) και τη ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.
- Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, το λιγότερο για 30 λεπτά.
- Ξαναβγάζουμε αφού ξεκουραστεί, τη ζυμη μαγιάς στον πάγκο.
- Τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε 5 μεγάλα φυλλα με λεπτό πλάστη.
- Ανοίξτε τα όσο πιο λεπτά μπορείτε. Σχεδόν διάφανα.
- Τρίβουμε τη φετα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πιπερι.
- Βάζουμε το ένα φυλλο στον πάγκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε με λίγα τρίμματα από τη φετα.
- Τρίβουμε πιπερι κατά βούληση.
- Από πάνω βάζουμε το επόμενο φυλλο και πάλι ραντίζουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε φετα και πιπερι.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και κάνουμε στρώσεις φυλλο, λαδι, φετα.
- Το τελευταίο φυλλο το αφήνουμε σκέτο.
- Στρίβουμε και ρολλάρουμε σε σφιχτό ρολό, τα φυλλα με τη γέμιση.
- Στρίβουμε και ταυτόχρονα τεντώνουμε το ρόλο με τα ελαστικά φυλλα και φροντίζουμε να διπλασιαστεί σε μήκος το ρολό με τη ζυμη μαγιάς.
- Κόβουμε στη μέση και στρίβουμε τεντώνοντας, ξανά ώστε να μακρύνει σε μήκος το κάθε ένα ρολό.
- Κόβουμε σε κομμάτια κάθε 4 εκατοστά.
- Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψι το ένα πλάι στο άλλο.
- Διαλύουμε τον κροκο με το γαλα σε ένα μπολ κι αλείφουμε την πίτα με το διάλυμα αυγου.
- Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσαμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180 με 200°C βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα φυλλα και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Εάν ψήσετε σε αέρα, βάλτε το ταψι στην μεσαία σχαρα του φουρνου και χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα τα φυλλα.
- Είναι πραγματικά μια υπέροχη πιτα με χίλια φυλλα να λιώνουν στο στόμα.
Extra μυστικο
Η ζυμη πρέπει να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Γι αυτόν τον λόγο δεν βάζουμε όλο μαζί το αλευρι με τη μια. Το βάζουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λεία απαλή κι εύπλαστη
Αφήνουμε τη ζυμη μαγιάς απλά να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και όχι να φουσκώσει για περισσότερη ώρα, όπως κάνουμε στις ζυμες με μαγιά.