• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
89
  • 250 γραμ. νερό χλιαρό
  • 100 γραμ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 700 γραμ. αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
  • επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα
  • σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Για τη γέμιση
  • 300 γραμ. φέτα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 2-3 κ.σ. γάλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη λεία, εύπλαστη και απαλή

    Ξεκούραση ζύμης για 30΄

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

     

    Χωριάτικη τυρόπιτα

    Χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

    Για τη χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο,

    • Βάζουμε πρώτα το αυγο, τον κροκο, το λαδι και την μαγια σε ένα μπολ.
    • Διαλύουμε το αλατι στο νερό και το προσθέτουμε στα υλικά. 
    • Με ένα πιρουνι ή συρμα, χτυπάμε το μιγμα να σπάσουν τα αυγα.
    • Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλευρι. Όχι όλο μαζί.
    • Ανακατεύουμε με το χέρι ή με κουταλι, μέχρι να σχηματιστεί η ζυμη.
    • Κατόπιν, με αλευρωμένα χέρια, ζυμώνουμε τη ζυμη μέχρι να γίνει λεία εύπλαστη και απαλή. 
    • Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά στον πάγκο.
    • Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε αλευρι για να μην κολλάει στα χέρια. 

    Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε όλα τα υλικά στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά. 

    • Βγάζουμε τη ζυμη στον πάγκο, η οποία πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη (όχι τραχιά) και τη ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.
    • Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, το λιγότερο για 30 λεπτά.
    • Ξαναβγάζουμε αφού ξεκουραστεί, τη ζυμη μαγιάς στον πάγκο.
    • Τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια.
    • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε 5 μεγάλα φυλλα με λεπτό πλάστη.
    • Ανοίξτε τα όσο πιο λεπτά μπορείτε. Σχεδόν διάφανα. 
    • Τρίβουμε τη φετα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πιπερι.
    • Βάζουμε το ένα φυλλο στον πάγκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε με λίγα τρίμματα από τη φετα.
    • Τρίβουμε πιπερι κατά βούληση.

    Βάζουμε το ένα φύλλο στον πάγκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγα τρίμματα φέτας. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.

    • Από πάνω βάζουμε το επόμενο φυλλο και πάλι ραντίζουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε φετα και πιπερι.
    • Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και κάνουμε στρώσεις φυλλο, λαδι, φετα.
    • Το τελευταίο φυλλο το αφήνουμε σκέτο.
    • Στρίβουμε και ρολλάρουμε σε σφιχτό ρολό, τα φυλλα με τη γέμιση. 

    Από πάνω βάζουμε το επόμενο φύλλο και πάλι ραντίζουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε φέτα και πιπέρι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και κάνουμε στρώσεις φύλλο, λάδι, φέτα. Το τελευταίο φύλλο το αφήνουμε σκέτο. Στρίβουμε και ρολλάρουμε σε σφιχτό ρολό, τα φύλλα με τη γέμιση.

    • Στρίβουμε και ταυτόχρονα τεντώνουμε το ρόλο με τα ελαστικά φυλλα και φροντίζουμε να διπλασιαστεί σε μήκος το ρολό με τη ζυμη μαγιάς.
    • Κόβουμε στη μέση και στρίβουμε τεντώνοντας, ξανά ώστε να μακρύνει σε μήκος το κάθε ένα ρολό.
    • Κόβουμε σε κομμάτια κάθε 4 εκατοστά.

    Στρίβουμε και ταυτόχρονα τεντώνουμε το ρόλο με τα ελαστικά φύλλα και φροντίζουμε να διπλασιαστεί σε μήκος το ρολό με τη ζύμη μαγιάς. Κόβουμε στη μέση και στρίβουμε τεντώνοντας, ξανά ώστε να μακρύνει σε μήκος το κάθε ένα ρολό. Κόβουμε σε κομμάτια κάθε 4 εκατοστά.

    • Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψι το ένα πλάι στο άλλο.

    Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψί το ένα πλάι στο άλλο. Στο τέλος θα φαίνεται σαν πολλές μικρές τυρόπιτες η μια πλάι στην άλλη.

    • Διαλύουμε τον κροκο με το γαλα σε ένα μπολ κι αλείφουμε την πίτα με το διάλυμα αυγου.
    • Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσαμι.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180 με 200°C βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα φυλλα και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα. 
    • Εάν ψήσετε σε αέρα, βάλτε το ταψι στην μεσαία σχαρα του φουρνου και χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα τα φυλλα. 

    Εάν ψήσετε σε αέρα, βάλτε το ταψί στην μεσαία σχάρα και χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα τα φύλλα.

    • Είναι πραγματικά μια υπέροχη πιτα με χίλια φυλλα να λιώνουν στο στόμα. 

    Extra μυστικο

    Η ζυμη πρέπει να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Γι αυτόν τον λόγο δεν βάζουμε όλο μαζί το αλευρι με τη μια. Το βάζουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λεία απαλή κι εύπλαστη 

    Αφήνουμε τη ζυμη μαγιάς απλά να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και όχι να φουσκώσει για περισσότερη ώρα, όπως κάνουμε στις ζυμες με μαγιά.

    Αν σας άρεσε αυτή η χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, δείτε και την παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται