• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
94
  • 6 φύλλα χωριάτικα
  • 750 γραμ. φέτα παλαιωμένη
  • 250 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
  • 750 γραμ. φρέσκο γάλα
  • 250 γραμ. ελαιόλαδο
  • 5 μεγάλα αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Χαράζουμε την πίτα πριν μπει στο φούρνο

    Ψήνουμε στις αντιστάσεις για τραγανό αποτέλεσμα

     

    Χωριάτικη τυρόπιτα Ρούμελης

    Αυτή η ρουμελιώτικη χωριάτικη τυρόπιτα με φύλλο χωριάτικο, μυζήθρα, αυγά και γάλα, θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό! Στη Ρούμελη φτιάχνουν την ωραιότερη  τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Για τη χωριάτικη τυρόπιτα στο ταψί, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί 40 εκ. για πίτα.

    Για να τη φτιάξουμε

    Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σε άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.

    Ρίχνουμε ελαφρά το αλάτι.

    Προσθέτουμε το γάλα και το 1/3 από το συνολικό ελαιόλαδο.

    Τα ανακατεύουμε.

    Σε μεγάλο, ρηχό ταψί για πίτα, αλείφουμε λάδι με πινέλο.

    Στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λαδι.

    Κάνουμε μια στρώση με το 1/2 των τυριών και ραντίζουμε με το 1/2 των υγρών.

    Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο.

    Προσθέτουμε  τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο μίγμα υγρών.

    Τελειώνουμε την τυρόπιτα ταψιού καλύπτοντάς την με 2 φύλλα λαδωμένα και ελαφρά σουρωμένα.

    Γυρίζουμε σε κόθρο τις άκρες που εξέχουν.

    Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο λάδι.

    Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πιτα με λίγο νερό.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου ή στους 160°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα.

    Στο τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση του φούρνου, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

    Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνάμε το ταψί και έχει ξεκολλήσει η βάση της.

    Σερβίρεται ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου.

    Διαφήμιση

    Το μυστικό

    Το ψήσιμο στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω αντίσταση, στεγνώνει πιο σωστά την υγρασία από τη πίτα και κάνει πιο ξεροψημένο το φύλλο. Το τελευταίο 10λεπτο, στην κάτω μόνο αντίσταση, κάνει το φύλλο μοναδικά τραγανό.

    Τα υλικά που σας δίνω είναι για μεγάλο ταψί. Μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε το ταψί της κουζίνας σας. Βγαίνουν 30 κομμάτια. Η πίτα θα έχει 3 εκατοστά ύψος.

    Αν θέλετε πιο φουσκωτή πίτα, με πιο πολύ ύψος στο κομμάτι από τη πίτα θα βάλετε μικρότερο ταψί.

    Αν πάλι θέλετε πιο ελαφριά τυρόπιτα με λεπτή στρώση τυριού, θα βάλετε 500 γραµ. φέτα, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 φλ γάλα και 3 αυγά. Πάλι νόστιμη θα βγει αλλά με λιγότερη γέμιση. Τα φύλλα παραμένουν τα ίδια.

    Τι πιο παραδοσιακό και αγαπητό σε όλους, μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας, από μια χωριάτικη τυρόπιτα!

    Τυρένια και λαχταριστή, μπορείτε να απολαύσετε την τυρόπιτα με φύλλο χωριάτικο ώρες τις ώρες της ημέρας, ζεστή ή και κρύα. Τα παιδιά την αγαπούν και οι μεγάλοι την λατρεύουν! Η χωριάτικη τυρόπιτα ταψιού, ανάλογα τον τόπο που φτιάχνεται έχει και αυτή αρκετές μικροπαραλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι τα κυρίαρχα υλικά και οι πρωταγωνιστές είναι το χωριάτικο φύλλο και τα άσπρα ελληνικά τυριά. Αλήθεια ποια είναι η δική σας αγαπημένη εκδοχή; Προτιμάτε τη πίτα με μυζήθρα, με φέτα ή άλλα ντόπια τυριά του τόπου σας; Ή καλύτερα ακόμα με μίγμα διάφορων τυριών; Όπως και να τη φτιάχνετε το σίγουρο είναι ότι η πίτα αυτή κατέχει τα πρωτεία στην ελληνική κουζίνα και στα τραπέζια μας.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται