Για τη χορτόπιτα
Πλένουμε και στραγγίζουμε πρώτα όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να σταθούν για 15΄-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
Έπειτα τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Θα μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Προσθέτουμε τη φέτα και τριμμένο πιπέρι.
Για το στήσιμο
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 36 εκ., στρώνουμε ένα ένα φύλλο σουρωτά και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά.
Κάτω βάζουμε 6 φύλλα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, σουρωτά, ραντίζοντας ένα ένα με ελαιόλαδο.
Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.
Για το ψήσιμο
Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, για 1 ώρα.