• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
90
  • 4 συσκ. φύλλα κρούστας
  • 50 γαρυφαλο ολοκληρο
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 kg φυστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. φρυγανιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα/ες γαρύφαλλο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βήμα 1

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί, που να χωράει σε μέγεθος τα φύλλα ανοιγμένα. Διαφορετικά, θα πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ταψιού και να κόψουμε τις άκρες που εξέχουν.

    Ψιλοκόβουμε τα φυστίκια στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

    Κρατάμε έξι φύλλα κρούστας για το τέλος.

    Βάζουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο με το λάδι.

    Σε καλά βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε 6 φύλλα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με βούτυρο και λάδι.

    Φροντίζουμε το φύλλο να κάθεται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται.

    Πασπαλίζουμε με μια στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.

    Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση.

    Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μια στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

    Τον καλύπτουμε με τα 6 φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα.

    Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια.

    Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.

    Μπήγουμε ένα γαρύφαλλο μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι.

    Ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό, με τα δάχτυλα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ºC, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για 90 λεπτά.

    Να ροδίσει καλά.

    Στο κόψιμο του πρέπει να ακούγεται το τρίξιμο του, δείγμα ότι ψήθηκε καλά από κάτω και μέχρι μέσα.

    Ετοιμάζουμε το σιροπι όσο τελειώνει το ψήσιμο.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Το μυστικό για επιτυχία
    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται