• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
19
  • Για τη ζαμπονοτυρόπιτα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κ.σ μουστάρδα
  • 200 γραµ. ζαμπόν σε φέτες
  • 200 γραµ. τυριά που λιώνουν
  • λίγο μαύρο σουσάμι
  • Για το διάλυμα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η σφολιάτα πρέπει να είναι πολύ παγωμένη

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Από το ψυγείο σε καυτό φούρνο για πιο τραγανό αποτέλεσμα

    Αλμυρή πλεξούδα

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Απλώνουμε το κρύο φύλλο σφολιάτας, σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Για την αλμυρή πλεξούδα μας, χαράζουμε νοητά (ελαφρά) τη σφολιάτα, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω, σε τρεις ίσες και φαρδιές λωρίδες.

    Αφήνουμε τη μεσαία λωρίδα κενή και κόβουμε σε 12 διαγώνιες λωρίδες τα δύο πλαϊνά κομμάτια σφολιάτας.

    Στη μέση αλείφουμε τη μουστάρδα.

    Επάνω βάζουμε το μισό από το τριμμένο τυρί.

    Βάζουμε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

    Κλείνουμε πάνω και κάτω ανασηκώνοντας τις άκρες γύρω από την γέμιση. Κάνουμε θήκη για να κρατήσουμε μέσα όλα τα υλικά της γέμισης.

    Κλείνουμε και τα πλαϊνά σταυρωτά επάνω στην γέμιση. Πιάνουμε δηλαδή εναλλάξ δεξιά κι αριστερά τις λωρίδες ζύμης και τις σταυρώνουμε πλεξούδα πάνω στη γέμιση.

    Αλείφουμε με πινέλο με το διάλυμα αυγού όλη την επιφάνεια της σφολιάτας (χτυπημένος κρόκος με λίγο νερό).

    Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά να ροδίσει πολύ καλά και να φουσκώσει.

    Κόβουμε σε έξι ή οκτώ κομμάτια και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

    Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας τη σφολιάτα, δείτε εδώ!

    Με το φύλλο σφολιάτας που μένει φτιάξε γλυκό σφολιάτα με φράουλες.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται