Υλικά
Εξοπλισμός
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τη μαγιά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και το βούτυρο.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπολ με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.
- Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε χλιαρό σημείο, για περίπου 45′.
- Αφού ετοιμάσουμε και τη γέμιση της επιλογής μας, αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να ξεφουσκώσει.
- Τη ζυμώνουμε ελαφρά.
- Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ.
- Βάζουμε από 1 κ.σ γέμιση.
- Βρέχουμε τις άκρες.
- Κλείνουμε τις ενώσεις και ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας, δίνοντάς του σχήμα λουκάνικου.
- Ακουμπάμε τα πιροσκί σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
- Αφού τα τελειώσουμε αφήνουμε για 15′-20′ να ξεφουσκώσουν.
- Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν.
- Μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί, κιμά, λουκάνικο ή πατάτα.