Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει ελαφρά η μαγιά και να ενεργοποιηθεί.
- Χτυπάμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε. Με πιρούνι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.
- Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βούτυρο και πιάνουμε τη ζύμη.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.
- Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.
- Όταν φουσκώσει με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες από τη ζύμη και την αδειάζουμε στον πάγκο.
- Προσοχή δεν αλευρώνουμε. Μόνο λίγο λάδι ή βούτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζύμη αν χρειαστεί.
- Πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι και κόβουμε σε 12 κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα.
- Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω.
- Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε τη ζύμη για 15 λεπτά.
- Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε φύλλο.
- Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.
- Γεμίζουμε λίγο τυρί και τυλίγουμε τα τυροπιτάκια.
- Ακουμπάμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα.
- Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.
- Αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά σκεπασμένά να ξαναφουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 25 λεπτά, να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βουτυράτη.
- Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υλικών μην κάψετε τη μαγιά.
- Μπορείτε να βάλετε φρέσκια ή ξερή μαγιά.