Ζύμη για τυροπιτάκια

Αφράτη εύκολη, γρήγορη ζύμη για τυροπιτάκια με μαγιά.

Δύσκολη
0:35

12

10 λεπτά

25 λεπτά

Ζυμη για τυροπιτακια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Πλάστης

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει ελαφρά η μαγιά και να ενεργοποιηθεί.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε. Με πιρούνι ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.
  5. Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βούτυρο και πιάνουμε τη ζύμη.
  6. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.
  7. Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.
  8. Όταν φουσκώσει με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες από τη ζύμη και την αδειάζουμε στον πάγκο.
  9. Προσοχή δεν αλευρώνουμε. Μόνο λίγο λάδι ή βούτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζύμη αν χρειαστεί.
  10. Πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι και κόβουμε σε 12 κομμάτια.
  11. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα.
  12. Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω.
  13. Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε τη ζύμη για 15 λεπτά.
  14. Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε φύλλο.
  15. Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.
  16. Γεμίζουμε λίγο τυρί και τυλίγουμε τα τυροπιτάκια.
  17. Ακουμπάμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα.
  18. Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.
  19. Αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά σκεπασμένά να ξαναφουσκώσουν.
  20. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 25 λεπτά, να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
  1. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βουτυράτη.
  2. Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υλικών μην κάψετε τη μαγιά.
  3. Μπορείτε να βάλετε φρέσκια ή ξερή μαγιά.
Απόρρητο