Ζύμη για τυροπιτάκια
Το μιγμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γαλα, το χλιαρό νερό, τη μαγια και τη ζαχαρη.
Ανακατεύουμε με κουταλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει ελαφρά η μαγια και να ενεργοποιηθεί.
Χτυπάμε τα αυγα με το λιωμένο βουτυρο και τα προσθέτουμε.
Με πιρουνι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλευρι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.
Ζυμωμα
Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βουτυρο και πιάνουμε τη ζυμη.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.
Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.
Όταν φουσκώσει με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες από τη ζυμη και την αδειάζουμε στον πάγκο.
Προσοχή δεν αλευρώνουμε.
Πλασιμο
Μόνο λίγο λαδι ή βουτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζυμη αν χρειαστεί.
Πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι.
Κόβουμε σε 12 κομμάτια.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα.
Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω
Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε για 15 λεπτά.
Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε φυλλο.
Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.