27.08.2025
Γιατί τρίβεται η φανουρόπιτα και γιατί λασπώνει
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Φανουρόπιτα σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνουμε πάντα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 26 Αυγούστου, διαβάζοντας ταυτόχρονα την ευχή.
Βέβαια, οι περισσότεροι – μαζί κι εγώ – τη φτιάχνουμε πολλές φορές μέσα στον χρόνο.
Οι απορίες που συχνά έχετε είναι:
- Γιατί τρίβεται η φανουρόπιτα;
- Γιατί λασπώνει το μείγμα;
Από τις τόσες φανουρόπιτες που έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια, εδώ σας έχω την απάντηση.
2 μυστικά για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα και να μη λασπώνει ποτέ!
Η φανουρόπιτά σου θα βγαίνει πάντα αφράτη και σωστά ψημένη. Δες τα μυστικά μου και από εδώ και πέρα δεν θα έχεις ξανά πρόβλημα!
Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα:
- Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει καλά με το λάδι.
Αν έχεις ζάχαρη με χοντρό κόκκο, άλεσέ την στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πούδρα. Στη συνέχεια, ανάμειξέ την με το λάδι και ανακάτεψε πολύ καλά με σύρμα, μέχρι σχεδόν να λιώσει μέσα στο μείγμα. - Αν βάλεις καρύδια, φρόντισε να είναι ψιλοκομμένα.
Τα χοντροκομμένα καρύδια κάνουν το κομμάτι να διαλύεται την ώρα του σερβιρίσματος, γιατί η πίεση του μαχαιριού πάνω τους “σπάει” την αφράτη υφή της πίτας. - Μην την παραψήνεις!
Η φανουρόπιτα δεν περιέχει αυγά, οπότε αν στεγνώσει πολύ, χάνει τη συνοχή της και τρίβεται.
Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά – αυτό πάντα σας το λέω και θα συνεχίσω να το λέω! Προσαρμόστε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας.
Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα:
- Το μυστικό είναι το σωστό ψήσιμο!
Αν η ζύμη κρατήσει υγρασία στο κέντρο, τότε η φανουρόπιτα θα “λασπώσει” και δεν θα έχει την υφή που πρέπει. - Πώς θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμη;
Πριν τη βγάλεις από τον φούρνο, βύθισε ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν η λάμα βγει καθαρή, η φανουρόπιτα είναι ψημένη σωστά. Αν έχει ίχνη ζύμης, χρειάζεται λίγα λεπτά ακόμα.
Υγεία και ευλογία στα σπίτια μας!
Καλή επιτυχία σε όσους τη φτιάξουν, με πίστη και αγάπη!