ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Πως μαγειρεύουμε τις κατεψυγμένες γαρίδες

Μάθε για τις γαρίδες

Οι γαρίδες μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που τις καθιστά μια εξαιρετικά ευέλικτη πρώτη ύλη. Όποια κι αν είναι η μέθοδος μαγειρέματος που θα επιλέξεις, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή, με σημαντική θρεπτική αξία.

Δύο από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι οι “λευκές” και οι “τίγρης”, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από πολύ μικρό έως αρκετά μεγάλο, ανάλογα με την ποικιλία. Στη χώρα μας γίνεται εκτενής εισαγωγή νωπών και κατεψυγμένων γαρίδων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ξεπάγωμα

  1. Ο ιδανικός τρόπος είναι να γίνει η απόψυξη στην συντήρησή του ψυγείου. Βάλε τις γαρίδες σε ένα σουρωτήρι και τοποθέτησέ το πάνω από ένα μπολ.
  2. Άφησέ τις στο ψυγείο για 6–8 ώρες ή όλη νύχτα.

Γρήγορη απόψυξη (αν βιάζεσαι):

  1. Βάλε τις γαρίδες σε ένα μπολ με κρύο νερό (ποτέ ζεστό).
  2. Άλλαζε το νερό κάθε 10-15 λεπτά.
  3. Μέσα σε 30-45 λεπτά θα είναι έτοιμες.

Καθάρισμα

  • Αφαιρούμε το έντερο από την ράχη σχίζοντας ελαφρά την επιφάνεια και τραβώντας το έντερο. Τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

Συντήρηση

Οι γαρίδες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για περίπου έναν μήνα. Στη συντήρηση, τις τοποθετούμε στο κάτω ράφι του ψυγείου – που είναι το πιο ψυχρό σημείο – είτε σε μια χαλαρά κλεισμένη πλαστική σακούλα είτε σε ένα μεγάλο μπολ. Οι φρέσκες γαρίδες πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την αγορά τους.

Αν οι γαρίδες έχουν αποψυχθεί, απαγορεύεται να ξαναμπούν στην κατάψυξη· πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

Οι κατεψυγμένες γαρίδες δεν είναι μόνο μια εύχρηστη και γευστική επιλογή για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Όταν διατηρούνται και μαγειρεύονται σωστά, οι κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Απόρρητο