ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Βλήτα: Καθάρισμα – Βράσιμο – Θερμίδες

Βλήτα: Επιλογή, καθάρισμα, βράσιμο και θερμίδες. Μάθε τα πάντα, για τα αγαπημένα καλοκαιρινά χόρτα.

βλητα βραστα - βλητα θερμιδεσ - βλητα συνταγεσ

Πότε βρίσκουμε βλήτα

Μόλις ζεστάνει ο καιρός και ανέβει η θερμοκρασία, βγαίνουν τα άγρια βλήτα στα χωράφια και τα καλλιεργήσιμα στα μποστάνια. Τα μεν άγρια βλήτα φύονται από μόνα τους, τα δε καλλιεργήσιμα αν ρίξεις λίγους σπόρους στην αρχή της άνοιξης στο μποστάνι σου θα έχεις παραγωγή για όσο ο καιρός είναι ζεστός. Θυμάμαι την πρώτη φορά που φυτέψαμε βλήτα στο μποστάνι της Πάρου, από Ιούνιο μέχρι και σχεδόν όλο τον Οκτώβρη, τα μοιράζαμε και σε γειτονικά εστιατόρια στην Πάρο, γιατί ήταν ατελείωτη η καρποφορία τους. Η συνεχής συγκομιδή τους ενθαρρύνει την αναβλάστηση, κάτι που γνωρίζουν καλά οι παλιοί καλλιεργητές: όσο περισσότερο τα μαζεύεις, τόσο πιο πολύ δυναμώνουν.

Πως τα διαλέγουμε

  • Για να τα ευχαριστηθείς πρέπει να τα καταναλώσεις φρεσκοκομμένα και καταπράσινα. Τότε που το φύλλο τους είναι πολύ τρυφερό και σχεδόν κρουστό. Αυτά λοιπόν θα διαλέξετε όταν τα βρείτε στην λαϊκή.
  • Το κοτσανάκι τους πρέπει να είναι τρυφερό και αν σπάει στο λύγισμα σημαίνει ότι όταν μαγειρευτεί θα τρώγεται μια χαρά και θα είναι τρυφερό. Μάλιστα αυτά τα τρυφερά κοτσάνια είναι ιδανικά για χορταστικές ομελέτες και σφουγγάτο.
  • Τα πλατιά τους φύλλα είναι πολύ τρυφερά και γυαλιστερά. Δεν πρέπει να επιλέξετε βλίτα με χοντρά μεστά φύλλα και χνούδι.
  • Αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα φύλλα κι αυτά που μοιάζουν διάτρητα σαν δαντελωτά.

Πως καθαρίζουμε τα βλήτα

  1. Το μόνο που θα θυμάστε είναι όταν θα τα αγοράσετε να προσέξετε μην είναι μπλεγμένα μέσα κι άλλων ειδών χόρτα. Απομακρύνετε πάντα τα διαφορετικά φύλλα χόρτων. Άλλωστε είναι τόσο χαρακτηριστικό το φύλλο και το σχήμα τους που ξεχωρίζουν από τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν πλάι τους.
  2. Απομακρύνουμε τυχόν κιτρινισμένα και διάτρητα φύλλα. Αν είναι φρέσκα και τρυφερά δεν θέλουν καν καθάρισμα.
  3. Αν είναι κομμένα από προηγούμενη ημέρα ή έχουν μεστό ξυλώδες κοτσάνι το κόβουμε και το αφαιρούμε.
  4. Σε λεκάνη με λίγο ξύδι βάζουμε μπόλικο νερό και βυθίζουμε τα βλήτα για λίγα λεπτά ώστε να απομακρυνθούν ζουζούνια συνήθως κρύβονται κάτω από τα φύλλα.
  5. Μετά τα πλένουμε με καθαρό νερό, πολύ καλά και λίγα λίγα, και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Τα μεγάλα κομμάτια, γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι μακρύ το κοτσάνι με μεγάλο φύλλο, τα κόβουμε στη μέση.

Βλήτα βραστά, πως θα παραμείνουν πράσινα

  • Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να πάρει βράσει. Καλό είναι να βράζουμε σε δόσεις κι όχι όλα μαζί γιατί τότε εκ των πραγμάτων δεν θα βράσουν ομοιόμορφα. Τα πιο χοντρά κομμάτια θέλουν 4-6’ λεπτά παραπάνω βράσιμο γι’ αυτό τα βάζουμε πρώτα και μετά ρίχνουμε τα που τρυφερά και λεπτά φύλλα.
  • Βυθίζουμε τα βλήτα στο βραστό νερό λίγα λίγα και βράζουμε, ανάλογα πόσο τρυφερά είναι, για 2-4’ από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό. Αλατίζουμε το νερό που τα βράζουμε, για να βγουν νόστιμα.
  • Στα νησιά και στα σπίτια, σερβίρονται ζεστά σε βαθιά πιάτα με λίγο ζουμί που έβρασαν, πάντα λίγο αλάτι στο σερβίρισμα, ξύδι από καλό κρασί ή κλασικό σκορδοστούμπι και μπόλικο ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν λίγο σκούρα κι όσο μένουν παίρνουν πιο σκούρο χρώμα.
  • Αυτά που περισσεύουν από αυτό το σερβίρισμα αφού τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γίνονται πάντα την επόμενη ημέρα μια γρήγορη πίτα με λαχανικά και φέτα που είναι τόσο νόστιμη!

Αν όμως θέλετε να μείνουν καταπράσινα τα βλήτα με έντονο ζωηρό χρώμα θα πρέπει να κάνετε το εξής:

  1. Όσο βράζει η πρώτη δόση με τα χόρτα γεμίζουμε ένα φαρδύ μπολ με νερό και μπόλικα παγάκια.
  2. Μόλις βράσουν τα βλήτα τα βγάζουμε με τσιμπίδα, αφού στραγγίσουν λίγο πάνω από την κατσαρόλα, τα βυθίζουμε στο κρύο νερό για να κοπεί τελείως ο βρασμός.
  3. Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν τελείως, έτσι θα βγουν καταπράσινα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

βλητα βραστα

Πώς συντηρώ ωμά και βραστά βλήτα

  • Τα ωμά βλίτα μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 ημέρες στο ψυγείο, στο ράφι με ήπια θερμοκρασία, πολύ καλά τυλιγμένα είτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε κλειστή σακούλα τροφίμων.
  • Τα μαγειρεμένα δεν διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο. Να θυμάστε ότι είναι πολύ βασικό να τα στεγνώσετε πολύ καλά και να τα τοποθετήσετε σε γυάλινο μπολ με καπάκι. Για 2 ημέρες διατηρούνται σε ράφι του ψυγείου με ήπια θερμοκρασία. Από την τρίτη ημέρα και μετά όμως αρχίζουν και βγάζουν μια κολλώδη ουσία και βαραίνει η μυρωδιά τους.
  • Εναλλακτικά αφού τα στραγγίσετε πολύ καλά μπορείτε τα βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων και να σφραγίσετε. Τοποθετήστε τα στην κατάψυξη αλλά μόνο για 5-6 εβδομάδες όχι πάρα πάνω. Έτσι θα τα έχετε έτοιμα βλήτα όχι όμως για σαλάτα αλλά για το επόμενο μαγείρεμα που θα τα προσθέσετε.
  • Αν πρόκειται να μπουν σε μια πίτα τα σοτάρετε σε λίγο λάδι πριν ώστε να στεγνώσει όλη η υγρασία τους για να μπουν στη γέμιση.
  • Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρέπει να αγοράζετε μόνο όσα χρειάζεται για το καθημερινό τραπέζι. Τα χόρτα πρέπει να τρώγονται ολόφρεσκα και την ίδια ημέρα που κόβονται για μεγαλύτερη απόλαυση.

Βλήτα συνταγές

Τα βραστά βλήτα με λάδι, καλό ξύδι από κόκκινο κρασί και ελάχιστο σκορδάκι, είναι η απόλυτη βραστή σαλάτα που δεν λείπει από τα καλοκαιρινά μας τραπέζια. Συνδικάστε τα με μπόλικη σκορδαλιά και τηγανητά ψαράκια. Το δροσερό και τρυφερό των βλίτων, η αψάδα του σκόρδου, η οξύτητα του ξυδιού και η λιπαρότητα του τηγανητού ψαριού, δίνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία νησιωτικού καλοκαιρινού τραπεζιού που σίγουρα όλοι έχετε δοκιμάσει σε κάποιο νησί στις διακοπές σας.

Γιαχνί με ντομάτα, τσιγαριστά με φέτα, γίνονται γέμιση για πίτες και τάρτες, φουρνίζονται μαζί με τους γίγαντες, παντρεύονται με φρέσκα φασολάκια ντομάτα και κολοκυθάκια που μελώνουν στην κατσαρόλα, μπαίνουν στο ψάρι πλακί αλλά και σε πολλές ακόμα συνταγές.

Μπορείς να τα βάλεις σε σφουγγάτο, σε χορτοκεφτέδες, σε μπουρεκάκια, αλλά και σε χορτοτηγανίτες.

Βλήτα θερμίδες

Είναι εξαιρετικά υγιεινά και πολύ φτωχά σε θερμίδες.

  • Θερμίδες: Περίπου 20-25 kcal ανά 100 γραμμάρια βρασμένα
  • Περιεκτικότητα σε νερό: Πάνω από 90%, γι’ αυτό και είναι ελαφριά

Θρεπτικά στοιχεία:

  1. Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο
  2. Καλή πηγή φυτικών ινών
  3. Περιέχουν βιταμίνες A, C και Κ
  4. Έχουν αντιοξειδωτική δράση

Ελπίζω να σας βοηθούν οι συμβουλές μου και να σας έλυσα όλες τις απορίες σας. Είμαι πάντα εδώ, στην διάθεση σας, για να μοιραζόμαστε μυστικά της κουζίνας.

Απόρρητο