Αρακάς λαδερός κοκκινιστός

Παραδοσιακός αρακάς λαδερός με πατάτες κοκκινιστές της Αργυρώς. Μια συνταγή εύκολη και αγαπημένη της ελληνικής οικογένειας. Είναι πεντανόστιμος, η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή και έχει λίγες θερμίδες, αρκεί να τον καταναλώνετε με μέτρο. Η συνταγή γίνεται με φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά. Ο φρέσκος αρακάς υπάρχει στην αγορά από μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Αυγούστου. Χρειάζεται καθάρισμα όμως, γιατί η φλούδα του δεν τρώγεται. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με πατάτες και λαχανικά αλλά και στην χύτρα. Συνδυάστε τον με λίγη φέτα και έχετε το τέλειο καθημερινό φαγητό!

4

5 λεπτά

20 λεπτά

αρακάς λαδερός - αρακάς αγή - αρακάς κοκκινιστός Αργυρώ - αρακάς λαδερός Αργυρώ - αρακάς Μπαρμπαρίγου - αρακάς κατεψυγμένος - συνταγή αρακάς - συνταγή για αρακά - συνταγές με αρακά - αρακάς συνταγές

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΔΕΡΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΑΡΑΚΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΔΕΡΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΑΡΑΚΑ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τις πατάτες σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
  2. Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια.
  3. Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το 1/4 φλ ελαιόλαδο, το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.
  4. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα για 3΄.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1´.
  6. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά κι ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά.
  8. Συμπληρώνουμε νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.
  9. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση ο κοκκινιστός αρακάς.
  10. Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  11. Βράζουμε για 10΄ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.

ΜΥΣΤΙΚΟ

  1. Ο λαδερός κοκκινιστός αρακάς σερβίρεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Αποτελεί ένα πλήρες ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους αλλά και όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.
  3. Ο μαγειρεμένος λαδερός αρακάς διατηρείται σε γυάλινο μπολ σκεπασμένος καλά, στην συντήρηση του ψυγείου, για 2 ημέρες.
  4. Μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά. Το καλοκαίρι αν τρίψεις μια μελιτζάνα στον αρακά, η γλύκα του κοκκινιστού αρακά δεν έχει σύγκριση. Αντίστοιχα, όταν έχουμε φρέσκιες αγκινάρες τις ψιλοκόβουμε μέσα στον αρακά. Τα τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στον λαδερό κοκκινιστό αρακά γίνονται λουκούμι. Γι’ αυτό μην διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε.
  5.  
Απόρρητο