Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την επαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ρύθμιση της ηλεκτρολυτικής μας ισορροπίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα θερμορύθμισης και παράλληλα συμβάλλει στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Οι σούπες γενικότερα συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση και η συγκεκριμένη (λόγω της παρουσίας πολλών λαχανικών και βοτάνων) μας δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς για τον οργανισμό μας, ελεύθερες ρίζες. Κολοκυθάκια, πατάτα, λεμόνι, ντομάτα, αποτελούν αυξάνουν την περιεκτικότητα του πιάτου σε βιταμίνη C που ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος πολυεπίπεδα. Συγκεκριμένα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ουσίας που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ο ορισμός της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας που δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο σας μενού.
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Video
Εκτέλεση
ΨΑΡΙΑ
- Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια πολύ καλά από λέπια και εντόσθια.
- Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Φροντίζουμε να πλύνουμε καλά την κοιλιά του ψαριού και μέσα τα βράγχια.
- Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά κι απ’ έξω για την ψαρόσουπα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα ψάρια ολόκληρα. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα (π.χ ένα ψάρι 1,5 κιλό), κόβουμε το κεφάλι ώστε να χωράνε. Ποτέ μην κόβετε τα ψάρια σε μικρά κομμάτια.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
- Μέσα στην κατσαρόλα στρώνουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκύθια, και προσθέτουμε τη ντομάτα.
- Ακουμπάμε τα ψάρια πάνω από τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το σέλινο, ολόκληρα τα κλωνάρια.
- Συμπληρώνουμε κρύο νερό, ίσα που να καλύπτει τα ψάρια.
- Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.
- Βράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 25΄ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για ακόμη 10΄.
- Με δύο σπάτουλες, και με προσοχή για να μη διαλυθούν, αφαιρούμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
- Βγάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και τα σκεπάζουμε, ώστε να μη στεγνώσουν.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι, για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα ή λέπια.
- Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε από τα βρασμένα λαχανικά 2 κρεμμύδια, 2 πατάτες, 2 καρότα και τη ντομάτα.
- Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Μόλις ξαναπάρει βράση η σούπα, ρίχνουμε το ρύζι. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 13–15΄, μέχρι να σκάσει το ρύζι.
- Αν θέλουμε, στο τέλος προσθέτουμε μόνο χυμό λεμονιού.
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κοπεί ο βρασμός.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα καλά (με πιρούνια ή σύρμα) τα ασπράδια, μαζί με 1 κ.σ νερό. Σκοπός μας είναι να σπάσει καλά το ασπράδι χωρίς να γίνει μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να ενωθούν.
- Ρίχνουμε στα αυγά το χυμό λεμονιού σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Παίρνουμε 3 κουτάλες σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα.
- Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα τη σούπα για 1-2 λεπτά.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) κι αφήνουμε για 3-4΄ χωρίς να πάρει βράση. Προσοχή, θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα αμέσως.
- Τα ψάρια και τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Μην παραβράζετε το ρύζι, γιατί όσο μένει λασπώνει.
- Στην ψαρόσουπα δεν σοτάρουμε τίποτα. Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά το βράσιμο.
- Το καλύτερο ψάρι για ψαρόσουπα είναι το φρέσκο.
- Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα με πολύ νερό — προσθέτουμε ίσα που να σκεπάζει τα ψάρια και δεν ανακατεύουμε κατά το μαγείρεμα.
- Τα κρεμμύδια μπαίνουν ολόκληρα, οι πατάτες κομμένες στη μέση, τα καρότα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα.
- Η ντομάτα πρέπει να είναι ξεφλουδισμένη — είναι απαραίτητη για το σωστό δέσιμο της σούπας.
- Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρκετό, και το λεμόνι προστίθεται πάντα στο τέλος του βρασμού, γιατί βοηθά να χυλώσει η σούπα.
- Παρόλο που οι ζεστές σούπες είναι κυρίως φαγητό χειμωνιάτικο, αυτή η σούπα είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου. Φτιάξτε την ή απολαύστε τη όταν βρεθείτε στα νησιά.