Ψωμάκια για σάντουιτς

Αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς που διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες. Τραγανά από έξω και αφράτα μέσα.

Εύκολη
0:50

10 τεμάχια

30 λεπτά

20 λεπτά

ψωμάκια για σάντουιτσ

Υλικά

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι, όλη τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
  2. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια (ένδειξη ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά).
  3. Σε μικρό μπολ διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
  4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι γ.ο.χ., το δυνατό αλεύρι και ανακατεύουμε.
  5. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  6. Ρίχνουμε και το χλιαρό νερό (μέχρι 40°C, όχι καυτό).
  7. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
  8. Έπειτα, δυναμώνουμε το μίξερ για 6 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα
  9. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και μαλακή, σαν τσίχλα — όχι σφιχτή.
  10. Τέλος προσθέτουμε το λάδι και το μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  11. Σκεπάζουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  12. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο. Αν κολλάει, βάζουμε λίγο λάδι ή μαλακό βούτυρο στα χέρια — όχι επιπλέον αλεύρι.
  13. Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό φιτίλι και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη των περίπου 70 γρ.
  14. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι με την ένωση προς τα κάτω.
  15. Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  16. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ένα ταψάκι με σουσάμι.
  17. Ετοιμάζουμε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα
  18. Πλάθουμε τα ψωμάκια σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα.
  19. Βουτάμε κάθε ψωμάκι πρώτα στο νερό (χλιαρό τον χειμώνα, σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι), και αμέσως μετά στο σουσάμι, ολόγυρα.
  20. Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους στα ταψιά, γιατί θα φουσκώσουν.
  21. Σκεπάζουμε τα ταψιά με πετσέτα και αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά).
  22. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά εξωτερικά.
  23. Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε σε καθαρή πετσέτα ή σε σχάρα, για να στεγνώσουν καλά και να παραμείνουν τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά.
  24. Αν προτιμάτε πιο μαλακή κόρα, σκεπάστε τα με πετσέτα όσο είναι ακόμα ζεστά.

Tips

  • Μεγαλύτερο μέγεθος – μικρότερη ποσότητα:
    Αν επιλέξετε να φτιάξετε τα ψωμάκια μεγαλύτερα, θα προκύψουν λιγότερα τεμάχια από την ίδια ποσότητα ζύμης.
  • Αποθήκευση στην κατάψυξη:
    Αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως, μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκια τροφίμων. Διατηρούνται για αρκετούς μήνες. Όταν τα χρειαστείτε, απλώς τα ζεσταίνετε.
  • Στοφάρισμα – σωστό φούσκωμα:
    Η ζύμη χρειάζεται ζεστή ατμόσφαιρα με υγρασία για να φουσκώσει σωστά (στοφάρισμα). Φροντίστε να τα αφήσετε σκεπασμένα, σε ήσυχο μέρος μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Υγρασία κατά το ψήσιμο – για γυαλιστερή κόρα:
    Για να γυαλίζουν τα ψωμάκια εξωτερικά μετά το ψήσιμο, τοποθετήστε ένα μικρό ταψάκι ή μπολ με βραστό νερό στη βάση του φούρνου κατά το ψήσιμο. Αυτό δημιουργεί υγρασία, βοηθώντας να μην ξεραθεί η κόρα και να αποκτήσει ωραία υφή.
  • Σωστή θερμοκρασία για τη μαγιά:
    Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού ή του γάλακτος που προστίθεται στη μαγιά. Αν είναι πολύ ζεστά, υπάρχει κίνδυνος να «κάψετε» τη μαγιά, με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει η ζύμη. Είναι προτιμότερο το υγρό να είναι χλιαρό (όχι καυτό).
Απόρρητο