Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι, όλη τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
- Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια (ένδειξη ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά).
- Σε μικρό μπολ διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι γ.ο.χ., το δυνατό αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
- Ρίχνουμε και το χλιαρό νερό (μέχρι 40°C, όχι καυτό).
- Ζυμώνουμε για 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
- Έπειτα, δυναμώνουμε το μίξερ για 6 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα
- Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και μαλακή, σαν τσίχλα — όχι σφιχτή.
- Τέλος προσθέτουμε το λάδι και το μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο. Αν κολλάει, βάζουμε λίγο λάδι ή μαλακό βούτυρο στα χέρια — όχι επιπλέον αλεύρι.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό φιτίλι και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη των περίπου 70 γρ.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι με την ένωση προς τα κάτω.
- Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ένα ταψάκι με σουσάμι.
- Ετοιμάζουμε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα
- Πλάθουμε τα ψωμάκια σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα.
- Βουτάμε κάθε ψωμάκι πρώτα στο νερό (χλιαρό τον χειμώνα, σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι), και αμέσως μετά στο σουσάμι, ολόγυρα.
- Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους στα ταψιά, γιατί θα φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε τα ταψιά με πετσέτα και αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά).
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά εξωτερικά.
- Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε σε καθαρή πετσέτα ή σε σχάρα, για να στεγνώσουν καλά και να παραμείνουν τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά.
- Αν προτιμάτε πιο μαλακή κόρα, σκεπάστε τα με πετσέτα όσο είναι ακόμα ζεστά.
Tips
- Μεγαλύτερο μέγεθος – μικρότερη ποσότητα:
Αν επιλέξετε να φτιάξετε τα ψωμάκια μεγαλύτερα, θα προκύψουν λιγότερα τεμάχια από την ίδια ποσότητα ζύμης. - Αποθήκευση στην κατάψυξη:
Αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως, μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκια τροφίμων. Διατηρούνται για αρκετούς μήνες. Όταν τα χρειαστείτε, απλώς τα ζεσταίνετε. - Στοφάρισμα – σωστό φούσκωμα:
Η ζύμη χρειάζεται ζεστή ατμόσφαιρα με υγρασία για να φουσκώσει σωστά (στοφάρισμα). Φροντίστε να τα αφήσετε σκεπασμένα, σε ήσυχο μέρος μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. - Υγρασία κατά το ψήσιμο – για γυαλιστερή κόρα:
Για να γυαλίζουν τα ψωμάκια εξωτερικά μετά το ψήσιμο, τοποθετήστε ένα μικρό ταψάκι ή μπολ με βραστό νερό στη βάση του φούρνου κατά το ψήσιμο. Αυτό δημιουργεί υγρασία, βοηθώντας να μην ξεραθεί η κόρα και να αποκτήσει ωραία υφή. - Σωστή θερμοκρασία για τη μαγιά:
Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού ή του γάλακτος που προστίθεται στη μαγιά. Αν είναι πολύ ζεστά, υπάρχει κίνδυνος να «κάψετε» τη μαγιά, με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει η ζύμη. Είναι προτιμότερο το υγρό να είναι χλιαρό (όχι καυτό).