Πίσω

Μπακαλιάρος παστός

Παστος μπακαλιαρος απο την Αργυρω

Ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης του φρέσκου ψαριού, που στο μυαλό κάθε Έλληνα συνδέεται με την μεγαλύτερη εθνική μας εορτή.

Μάλιστα εκείνες τις μέρες, βρίσκεται ο παστός σε προσφορά, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να τον απολαύσει στο πιάτο του. Ο παστός μπακαλιάρος έχει χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με το φρέσκο. Παρασκευάζεται ουσιαστικά με ξήρανση και στη συνέχεια αλάτισμα του φρέσκου , αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί η σπονδυλική του στήλη και το κεφάλι. Με μία γρήγορη αναζήτηση βλέπουμε ότι για το παστό μπακαλιάρο  η Αργυρώ έχει πολλές ιδεες  να προτείνει να μαγειρεψεις. Παράλληλα, η τιμή του παστού μπακαλιάρου μας δίνει την δυνατότητα να πειραματιστούμε μαγειρικά. Προσοχή χρειάζεται μόνο στη συντήρηση του παστού μπακαλιάρου, ώστε να μην αποκτήσει δυσάρεστη οσμή.

Συντήρηση παστού μπακαλιάρου

Η συντήρηση του παστού μπακαλιάρου μπορεί να γίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλές φορά συνίσταται και η τοποθέτησή του σε σακούλα, προκειμένου να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά του. Ωστόσο σε περίπτωση ξαλμυρίσματος του ψαριού, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε διάστημα 3 ημερών ή να τοποθετηθεί στην κατάψυξη. Διαφορετικά  θα αρχίσει να χαλάει.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουμε και στην διαλογή του παστού  μπακαλιάρου, καθώς πολλές φορές ο παστός μπακαλιάρος που βρίσκεται σε προσφορά, είναι στα κατώτερα ποιοτικά επίπεδα. Δεν θέλουμε μια σάρκα αρκετά μαλακή, καθώς αποτελεί σημάδι αρχικής αλλοίωσης. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η τιμή που έχει ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί πολλές φορές δείκτη ποιότητας.

Μπακαλιάρος παστός - Ιδεες να μαγειρεψεις

Λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού που χρησιμοποιείται προκειμένου να συντηρηθεί, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το στάδιο. Κόβουμε τον παστό μπακαλιάρο σε κομμάτια, με σκοπό να αυξήσουμε την επιφάνεια του και συνεπώς να μικρύνουμε το χρόνο ξαλμύρισματος. Αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει την περιττή ποσότητα αλατιού. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μία λεκάνη και γεμίζουμε με νερό. Δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 2 μέρες, ανάλογα και το πόσο αλμυρό θέλουμε το φαγητό μας.

 

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται