Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Botox και το Υαλουρονικό οξύ

Η επιθυμία μας για λαμπερό και ξεκούραστο πρόσωπο είναι παντοτινή και παρά την οικονομική κρίση και τις υποχρεώσεις μας, αναζητούμε την κατάλληλη θεραπεία για να βελτιώσουμε την εικόνα μας και να ανανεωθούμε ψυχολογικά.

Σημάδια γήρανσης εμφανίζονται σε όλους μας σε διαφορετικό βαθμό και ρυθμό ανάλογα με τη γενετική μας κληρονομιά και τον τρόπο ζωής μας.  Με το χρόνο μειώνεται η σφριγηλότητα του δέρματος και η ποσότητα του υποδόριου λιπώδους ιστού σε διάφορα σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά μειώνεται.  Το δέρμα γύρω από τα μάτια χαλαρώνει, οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα είναι εντονότερες, οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν.  Με τη σταδιακή αυτή χαλάρωση το περίγραμμα του προσώπου αλλοιώνεται.  Αυτό είναι ορατό και στη γραμμή της γνάθου όπου δημιουργούνται σακούλες και προγούλι.  Επιπλέον, δημιουργούνται ρυτίδες σε μέτωπο, μεσόφρυο, γύρω από μάτια, μύτη, χείλη, στο πιγούνι και στο λαιμό.  Οι ρυτίδες είναι αρχικά δυναμικές και ορατές μόνο κατά την έκφραση.  Με το χρόνο γίνονται στατικές και είναι ορατές ακόμα και όταν δεν εκφραζόμαστε, αρχικά ως λεπτές γραμμές και στη συνέχεια βαθύτερες.  Το πρόσωπο δείχνει χαλαρό, κουρασμένο, θλιμμένο ίσως και κακοδιάθετο.

botox

Όλα αυτά τα σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται λίγο μετά τα 30 και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε θεραπείες για να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει πληθώρα μη επεμβατικών θεραπειών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση.  Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με έναν ειδικό γιατρό, συνήθως πλαστικό χειρουργό.  Στην επίσκεψή μας θα πρέπει να συζητήσουμε με λεπτομέρεια τι μας απασχολεί, ρυτίδες, χαλάρωση, έλλειψη όγκου.

Οι ρυτίδες έκφρασης σε μέτωπο, μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια, οι βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες, η περιοχή γύρω από τα χείλη και το πιγούνι είναι στην κορυφή αυτών που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.  Οι ενέσιμες θεραπείες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και μπορούμε να εμπιστευτούμε, ειδικά την πρώτη μας φορά, είναι οι ενέσεις Botox, υαλουρονικού οξέος και o συνδυασμός των δύο.

Η διαφορά του Botox από το Υαλουρονικό οξύ 

Οι ενέσεις Botox γίνονται ενδομυϊκά στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τα μάτια, στη μύτη, γύρω από το στόμα, στο πιγούνι και στο λαιμό.  Στη σωστή δόση, προκαλούν προσωρινή χαλάρωση των μυών έκφρασης καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων, απαλύνοντας υπάρχουσες ρυτίδες και ξεκουράζοντας το πρόσωπο χωρίς να αλλοιώνουν την κινητικότητα του προσώπου.

Η δόση Botox εξαρτάται από τον αν οι ρυτίδες είναι δυναμικές ή στατικές, απαλές γραμμές ή βαθιές.  Σε μια πρώτη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες δόσεις αφού μπορούμε να συμπληρώσουμε μονάδες σε μια δεύτερη επίσκεψη αν χρειαστεί.  Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι ορατό σε 1-2 μέρες και μπορεί να διαρκέσει έως  6 μήνες.

b1

Το υαλουρονικό οξύ βοηθά να απαλύνουμε στατικές ρυτίδες και να προσθέσουμε όγκο εκεί που έχει μειωθεί αφού το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του προσώπου.

Η ένεση γίνεται ενδοδερμικά με αποτέλεσμα την μείωση/εξάλειψη στατικών ρυτίδων στο μέτωπο, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα χείλη και στα ζυγωματικά για αύξηση όγκου και στη γενικότερη βελτίωση γραμμών του προσώπου.  Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο αλλά ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να κρατήσει μέχρι ως 12 μήνες.  Η συντηρητική προσέγγιση στη δόση σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά ή τα χείλη είναι σημαντική για να αποφεύγεται η αλλοίωση των γραμμών του προσώπου.  Μπορούμε πάντα να συμπληρώσουμε σε μια δεύτερη επίσκεψη σε περίπου δυο εβδομάδες.  Οι δύο επισκέψεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για όσους δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Ο συνδυασμός μπότοξ με υαλουρονικό οξύ

Μπορεί να μας βοηθήσει να απαλύνουμε έντονες στατικές ρυτίδες έκφρασης.  Αν οι ρυτίδες παραμένουν παρά τη σωστή δόση μπότοξ συμπληρώνουμε με υαλουρονικό οξύ σε περιοχές όπως το μεσόφρυο, μέτωπο, μάτια και γύρω από το πιγούνι.
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ορατά από την πρώτη συνεδρία και σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή, αρκετό ύπνο, αποφυγή τσιγάρου και άγχους όσο αυτό είναι δυνατό, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγειές και λαμπερό πρόσωπο μακροπρόθεσμα. Επενδύστε σε καλής ποιότητας υλικό και αποφύγετε «προσφορές» σε ενέσιμες θεραπείες γιατί πέρα από αναποτελεσματικές μπορεί να είναι και επικίνδυνες.

b2

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητες των μη επεμβατικών θεραπειών για αυτό η αξιολόγηση από πλαστικό χειρουργό μπορεί να μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τα αποτελέσματά τους έναντι των χειρουργικών επεμβάσεων.

 

www.elementsdayspa.gr

Η Γλυκερία Μάρτου είναι Πλαστικός Χειρουργός, ΜD, MSc, FRCS (Καναδάς), Fellow of EBOPRAS και Πρόεδρος της ΜΚΟ "Λωτός", για την Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και την Υποστήριξη για την Αποκατάσταση Μαστού

Σας Προτείνουμε