Αραβοσιτέλαιο: θρεπτική αξία και μαγειρική

Αραβοσιτέλαιο

Το αραβοσιτέλαιο (ή καλαμποκέλαιο) είναι ένα από τα πιο γνωστά σπορέλαια που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και σε πολλές συνταγές. Είναι το προϊόν που βγαίνει από τους καρπούς του καλαμποκιού. Το καλαμποκέλαιο θεωρείται το πιο ποιοτικό φυτικά ελαία και είναι αρκετά πιο οικονομικό.

Θρεπτική Αξία

Το αραβοσιτέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες είναι ουσίες εξαιρετικά ωφέλιμες για την λειτουργία της καρδιάς. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία παρουσιάζουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Αναφορικά, μια κουταλιά της σούπας έχει 122 θερμίδες. 

Η βιταμίνη Ε είναι μια ουσία που δρα ως αντιφλεγμονώδες και ως αντιοξειδωτικό στο σώμα μας. Ακόμα, οι φυτοστερόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις με παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη που βρίσκεται στα ζώα, είναι και αυτές αντιφλεγμονώδεις. Μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, χάρη στις ουσίες που περιέχει το αραβοσιτέλαιο, φαίνεται ότι δρα θετικά στην διαχείριση της χοληστερόλης καθώς επίσης ενισχύει και τα οπτικά νεύρα.

Το αραβοσιτέλαιο περιέχει ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να δράσουν αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Για αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Μπορεί ναι μεν να περιέχει βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες, αλλά δεν θεωρείται ένα είδος λαδιού με σπουδαία θρεπτική αξία. 

Το αραβοσιτέλαιο στη μαγειρική

Όπως και σχεδόν όλα τα φυτικά ελαία, έτσι και το αραβοσιτέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως σε τηγάνισμα καθώς αντέχει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην παραγωγή πολλών γλυκισμάτων. Γενικά έχει πολύ ελαφριά γεύση και οσμή και δεν επικαλύπτει τα άλλα συστατικά τα οποία θέλουμε να αναδεικνύονται. Συχνά χρησιμοποιείται και σε μαργαρίνες του εμπορίου καθώς και στην παρασκευή dressing. Πολλές μαρινάδες περιέχουν επίσης αραβοσιτέλαιο. Μάλιστα σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται σε πολλά είδη σαλατών, κάτι που στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε. 

Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε ακόμα και την παρακάτω συνταγή με καλαμποκέλαιο 

https://www.argiro.gr/2016/10/aravositelaio/