Ανάλογα με το φαγητό που θέλετε να μαγειρέψετε, υπάρχει και το κατάλληλο κομμάτι μοσχάρι, προκειμένου να απολαύσετε στο έπακρο τη γεύση του κρέατος. Μάθετε την ανατομία και τα μέρη του μοσχαριού για να επιλέξετε το σωστό κομμάτι κρέας. Μοσχαροκεφαλή, Γλώσσα, Μάγουλα. Πλούσια σε γεύση με αρκετό λίπος.
Τρόποι μαγειρέματος
Μοσχαροκεφαλή: Ολόκληρη η κεφαλή τυλιγμένη σε λαδόκολλα, με μυρωδικά στον φούρνο. Θέλει πολύωρο ψήσιμο και είναι από τα νοστιμότερα πιάτα.
Γλώσσα: Γεμιστή στον φούρνο.
Μάγουλα: Πλούσια σε λίπος και παρά πολύ νόστιμα. Γίνονται γιουβέτσι (ίσως είναι το καλύτερο κομμάτι για γιουβέτσι), μαγειρεύονται στη γάστρα, σε χαμηλό φούρνο, για πολλές ώρες με κρασί και μυρωδικά.
Λαιμός: Αρκετά λιπαρό και μαλακό κομμάτι.
Πρόταση μαγειρέματος: Σε μορφή κιμά – ιδιαίτερα για ρολό λόγω λίπους. Σούπα, κοκκινιστό με μακαρόνια, γιουβέτσι, μπριζολάκια λαιμού στη σχάρα.
Ελιά – Σβέρκος: Αρκετά μαλακό κομμάτι μιας και βρίσκεται κοντά στο κόκκαλο. Έχει αρκετό λίπος και είναι ιδανικό για την κατσαρόλα. Γίνεται βραστό, κοκκινιστό, σούπα αλλά και γιουβέτσι. Ιδανικό, επίσης, για να κοπεί σε κιμά.
Καπάκι: Μαλακό κρέας μοσχαριού, χωρίς πολύ λίπος.
Πρόταση μαγειρέματος: Για το συγκεκριμένο μέρος, ενδείκνυνται όλοι οι τρόποι. Μπορείτε να το κάνετε βραστό, στιφάδο, κοκκινιστό, γιουβέτσι, λεμονάτο, μπρεζέ, ψητό σχάρας.
Σπάλα: Μαλακό κρέας, χωρίς πολύ λίπος.
Ένα αρκετά δημοφιλές κομμάτι μοσχαριού είναι η σπάλα γιατί περιλαμβάνει το χτένι σπάλας, το νουά και τα ποντίκια σπάλας καθώς και την περίφημη βασιλοπούλα ή σπαλομίτα.
Όλη σχεδόν η περιοχή της σπάλας και τα κομμάτια που προανέφερα με κορυφαία την βασιλοπούλα ή σπαλομίτα που είναι και το πιο περιζήτητο κομμάτι μοσχαριού, έχουν λίγο λίπος, είναι πλούσια σε κολλαγόνο, είναι τρυφερό κρέας.
Πρόταση μαγειρέματος: Κόβεται σε κιμά, γίνεται γιουβέτσι, βραστό, στιφάδο, κοκκινιστό, λεμονάτο, κρασάτο, μπρεζέ, ψητό κατσαρόλας, στη γάστρα και βέβαια η σπάλα μοσχαριού, μπορεί να γίνει γεμιστή τυλιγμένη στη λαδόκολλα.