Πίσω

Φράουλες: Μυστικά για επιλογή, καθάρισμα, συντήρηση

Φράουλα, το αγαπημένο φρούτο της άνοιξης

Οι φράουλες είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα και αξίζουν τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά. Για την ακρίβεια, είναι το αγαπημένο φρούτο που χρησιμοποιώ μέσα σε συνταγές, καθώς μας δίνει πολλές δυνατότητες στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Τις χρησιμοποιούμε σε μοναδικά γλυκά, στα οποία προσδίδει απίθανη γεύση και φίνο αποτέλεσμα, αλλά και σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες.

Η υπέροχη γεύση της απογειώνει κρέμες και κέικ, παγωτά και σιρόπια και γίνεται ο πιο νόστιμος συνεργός σε τούρτες και ζύμες. Το χρώμα της αλλά και το σχήμα της, μάς δίνουν πάρα πολλές επιλογές στο γαρνίρισμα των γλυκών. Παράλληλα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε αλμυρές παρασκευές όπως σε υπέροχες σαλάτες.

Ξέρετε όμως πώς να διαλέξετε τις καλύτερες; Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά για να τις επιλέξετε, να τις πλύνετε σωστά και να τις συντηρήσετε στο ψυγείο αλλά και στην κατάψυξη!

Πώς επιλέγω τις καλύτερες φράουλες

Οι φράουλες που θα επιλέξουμε για αγορά, πρέπει να είναι γυαλιστερές και σφιχτές, με κόκκινο βαθύ χρώμα και ο μίσχος να είναι καταπράσινος και φρέσκος. Πάντα τις μυρίζουμε προτού τις αγοράσουμε. Χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη μεταφορά τους για να μην λιώσουν, γιατί είναι πολύ ευαίσθητες.

Συντήρηση στο ψυγείο

Τοποθετούμε τις φράουλες στο ψυγείο, μέσα σε τρυπητό, χωρίς να τις σκεπάσουμε. Δεν αφαιρούμε το κοτσάνι από πριν, ούτε τις κόβουμε, γιατί θα μπει νερό στο εσωτερικό τους και θα χάσουν το άρωμα και τις βιταμίνες τους.

Πώς τις πλένουμε

Δεν τις πλένουμε, παρά μόνο λίγο προτού τις καταναλώσουμε. Ποτέ δεν τις μουλιάζουμε μέσα σε νερό, αλλά τις πλένουμε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε στραγγιστήρι για λίγο και ύστερα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Πώς τις διατηρούμε στην κατάψυξη

Για να τις καταψύξουμε, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά, κόβουμε το κοτσάνι και τις βάζουμε σε αεροστεγές σακουλάκι ανά 15. Όταν τις χρησιμοποιούμε σε κοκτέιλ ή smoothies δεν τις ξεπαγώνουμε, αλλά τις χτυπάμε στο μπλέντερ με παγάκια.

Το μυστικό μου για τέλεια μαρμελάδα φράουλα

Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα, τρίβουμε μέσα 1/2 μήλο. Το μήλο θα βοηθήσει τη μαρμελάδα να δέσει πιο σωστά, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πηκτίνη.

Είναι εξαιρετικές για δίαιτα. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόνο 43 θερμίδες. Προμηθευτείτε ώριμες αλλά όχι λιωμένες, μυρωδάτες, κατακόκκινες φράουλες και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που σας δίνω, για να τις απολαύσετε είτε σκέτες, είτε μέσα στις πιο απολαυστικές ανοιξιάτικες συνταγές. Εδώ θα βρείτε και όλες συνταγές με φράουλες που συγκέντρωσα μόνο για εσάς!

Frozen yogurt παγωτό με στέβια και φρέσκια φράουλα. Eύκολο παγωτό χωρίς ζάχαρη. Φτιάξτε το και σερβίρετέ το μετά από το γεύμα, θα ξετρελαθείτε!

Angel food cake, λέγεται το αφράτο κέικ των Αγγέλων. Η διαφορά του με τα αλλά κέικ είναι ότι γίνεται χωρίς βούτυρο και χωρίς κρόκους αυγών. Είναι ελαφρύ και αέρινο, με λίγες θερμίδες, πολύ πρωτεΐνη και σερβίρεται συνήθως με χτυπημένη κρέμα, κόκκινα φρούτα ή μαρμελάδα

Πανεύκολο γιαουρτογλυκό με ζελέ, μπισκότα, καραμέλα γάλακτος, και φράουλες, στο τσακ μπαμ με σπιτική γεύση φανταστική. Πιο μαμαδίστικο γλυκό δεν έχει. Με 4 απλά υλικά, σε 5′ με απλά βήματα. Από αυτά τα μαμαδίστικα γλυκά που κλέβουν την παράσταση κι όλοι ρωτάνε από πού το πήρες!

Τούρτα φράουλα. Ό,τι ωραιότερο έχεις δοκιμάσει σε γλυκό με φράουλες. Παντεσπάνι, σιρόπι, μαρμελάδα και κρέμα με μοναδική γεύση φράουλας στην καρδιά της. Φτιάξτε τη τώρα που η φράουλα είναι στην καλύτερη εποχή της. Ιδανική για ανοιξιάτικα γενέθλια!

Μαρμελάδα φράουλα, η καλύτερη συνταγή με όλα τα μυστικά της. Φτιάξτε τη τον Απρίλιο ή το Μάϊο και κρατήστε τη γεύση της Άνοιξης όλο το χρόνο σε βαζάκια!

Τέλειο λικέρ φράουλα, ή αλλιώς, το Φραουλολικέρ! Το πιο ωραίο ποτό της άνοιξης με ολόφρεσκες φράουλες.
Φτιάξτε το και παγώστε το στο ψυγείο. Στην υγειά μας!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται