Οι 10 καλύτερες αντιγηραντικές τροφές

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση με φυσικό τρόπο;

Μία απορία που μας απασχολεί εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση ή τη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης έχουν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου και της ανθρωπότητας.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φαίνονται και να νιώθουν νέοι, η επιστημονική κοινότητα έχει επενδύσει πολλές ώρες μελετών και πολλές χιλιάδες δολάρια για την ανακάλυψη μίας ή περισσοτέρων αντιγηραντικών φορμουλών.

Και ενώ δεν υπάρχει ακόμα καμία ειδική φόρμουλα που απλά να σβήνει τις ρυτίδες, αν βάλουμε ορισμένα τρόφιμα που θεωρούνται αντιγηραντικά στη διατροφή μας, μπορούμε να αισθανόμαστε και να φαινόμαστε νεότεροι.

Αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση των επιδράσεων της γήρανσης σε κάθε μέρος του σώματός – από το δέρμα μέχρι τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους αρθρώσεις.

Ποιες είναι λοιπόν οι κορυφαίες τροφές κατά της γήρανσης και τι ακριβώς κάνουν για να κρατήσουν τον οργανισμό μας τονωμένο και υγιή;

Μα φυσικά μιλάμε για τρόφιμα με υψηλές αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ντομάτα

Η κατανάλωση της ντομάτας μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως οι ρυτίδες, χάρη στο λυκοπένιο, τη χρωστική που τους δίνει το πλούσιο κόκκινο χρώμα τους. Και οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι επίσης καλές για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας απορροφά πιο εύκολα το λυκοπένιο από τη μαγειρεμένη ντομάτα παρά από τη φρέσκια.

Η κατανάλωση της ντομάτας μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως οι ρυτίδες, χάρη στο λυκοπένιο, τη χρωστική που τους δίνει το πλούσιο κόκκινο χρώμα τους. Και οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι επίσης καλές για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας απορροφά πιο εύκολα το λυκοπένιο από τη μαγειρεμένη ντομάτα παρά από τη φρέσκια.

Κουρκουμάς

Ένα από τα κύρια συστατικά των εκάστοτε μειγμάτων μπαχαρικών με κάρυ, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στο να μην γερνάει ο εγκέφαλός σας. Μια πιθανή αιτία της νόσου του Alzheimer είναι η συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει, ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να δεσμεύσει την πλάκα και να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου, λέει η Natalie Rizzo, MS, RD, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Γιαυτό πασπαλίστε κουρκουμά άφοβα για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ιδιότητές του αυτές.

Ένα από τα κύρια συστατικά των εκάστοτε μειγμάτων μπαχαρικών με κάρυ, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στο να μην γερνάει ο εγκέφαλός σας. Μια πιθανή αιτία της νόσου του Alzheimer είναι η συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει, ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να δεσμεύσει την πλάκα και να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου, λέει η Natalie Rizzo, MS, RD, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Γιαυτό πασπαλίστε κουρκουμά άφοβα για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ιδιότητές του αυτές.

Αυγά

Για να προστατέψετε την όρασή σας, φάτε τον κρόκο! Περιέχει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και σχετίζονται με την αποτροπή του ηλικιακού εκφυλισμού των ματιών.

Για να προστατέψετε την όρασή σας, φάτε τον κρόκο! Περιέχει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και σχετίζονται με την αποτροπή του ηλικιακού εκφυλισμού των ματιών.

Σκόρδο

Το σκόρδο λέγεται ότι εμποδίζει τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά επεισόδια επιβραδύνοντας τη σκλήρυνση των αρτηριών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των βλαβών των χόνδρων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Γιαυτό αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του για να το καταναλώσετε φρέσκο, βάλτε το στα μαγειρευτά σας, νοστιμίζει τα φαγητά και κάνει καλό στην καρδιά!

Φράουλες

Διαθέτουν φλαβονοειδή (φυσικά χημικά συστατικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το ζωντανό χρώμα τους) με αντιοξειδωτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν την καρδιά σας νέα. Η τακτική κατανάλωσή της φράουλας αλλά και άλλων πλούσιων σε  φλαβονοειδή τροφίμων όπως τα μήλα και τα αχλάδια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαθέτουν φλαβονοειδή (φυσικά χημικά συστατικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το ζωντανό χρώμα τους) με αντιοξειδωτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν την καρδιά σας νέα. Η τακτική κατανάλωσή της φράουλας αλλά και άλλων πλούσιων σε  φλαβονοειδή τροφίμων όπως τα μήλα και τα αχλάδια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Γάλα

Όσο περνούν τα χρόνια είναι γνωστό ότι μειώνεται ο όγκος των οστών και των μυών στο σώμα μας. Το γάλα βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος επειδή είναι γεμάτο με δύο απλές αντιγηραντικές θρεπτικές ουσίες - πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αν δεν σας αρέσει να το πίνετε σκέτο, δοκιμάστε άλλους τρόπους όπως σαν αφρόγαλα στον καφέ ή σε  smoothie φρούτων.

 

Όσο περνούν τα χρόνια είναι γνωστό ότι μειώνεται ο όγκος των οστών και των μυών στο σώμα μας. Το γάλα βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος επειδή είναι γεμάτο με δύο απλές αντιγηραντικές θρεπτικές ουσίες – πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αν δεν σας αρέσει να το πίνετε σκέτο, δοκιμάστε άλλους τρόπους όπως σαν αφρόγαλα στον καφέ ή σε  smoothie φρούτων.

Βρώμη

Τρώγοντας βρώμη αλλά και άλλες τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και φρούτα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων – καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών προβλημάτων ή κατάθλιψης. Απολαύστε τη με το γιαούρτι σας, με το γάλα σας και όπου αλλού σας αρέσει.

Blueberries

Αυτά τα μικροσκοπικά μούρα, έχουν την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όλων των φρούτων. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη γήρανση.

Αυτά τα μικροσκοπικά μούρα, έχουν την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όλων των φρούτων. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη γήρανση.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με μία μελέτη, η κανονική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές νόσους. Κάντε ένα μείγμα από φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια για ένα υγιεινό και εύκολο σνακ για όλη την ημέρα.

Ρόδια

Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού έχει το 15% της καθημερινής σας ανάγκης για βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Περιέχουν επίσης το θρεπτικό συστατικό πουνικαλαγίνη η οποία μπορεί να καταπολεμήσει την καταστροφή του κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Γιαυτό σε κάθε ευκαιρία καταναλώστε ρόδι, ακόμη και σε χυμό.

Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού έχει το 15% της καθημερινής σας ανάγκης για βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Περιέχουν επίσης το θρεπτικό συστατικό πουνικαλαγίνη η οποία μπορεί να καταπολεμήσει την καταστροφή του κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Γιαυτό σε κάθε ευκαιρία καταναλώστε ρόδι, ακόμη και σε χυμό.

https://www.argiro.gr/2018/05/oi-10-kalyteres-antigirantikes-trofes/