Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι με τέλεια μαρινάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ίσως η πιο διάσημη ανά τον κόσμο ινδική πικάντικη συνταγή. Το κοτόπουλο ή το...

Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι με τέλεια μαρινάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ίσως η πιο διάσημη ανά τον κόσμο ινδική πικάντικη συνταγή. Το κοτόπουλο ή το κρέας tandoori, μαρινάρονται με γιαούρτι και μείγμα μπαχαρικών. Τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο με ινδικά αρώματα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι

  • 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
  • Μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • Σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι

Για τη μαρινάδα

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
  • 1/2 κ.γ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. καγέν
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κομμάτι/ια τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 360 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το Ινδικό κοτόπουλο

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα.

Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε για το κοτόπουλο ταντούρι.

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι).

Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε.

Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα.

Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα.

Ψήνουμε περίπου 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.

Διαφήμιση

Μυστικά

Tandoori, είναι μια διαδεδομένη ινδική μέθοδος ψησίματος σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ειδικό φούρνο από πηλό, το Tandoor.

Το δε κοτόπουλο ταντούρι, είναι το πιο παραδοσιακό ινδικό φαγητό.

Ο φούρνος ταντούρι, μοιάζει με ένα πήλινο χοντρό κιούπι, όπου στη βάση του έχει την φωτιά και στα πυρωμένα τοιχώματά του ψήνουν σχεδόν όλα τα ινδικά φαγητά καθώς και τα περίφημα ινδικά ψωμιά, τα ναάν.

 

Όλα τα μαριναρισμένα κρέατα στην Ινδία τα περνούν σε σούβλες άλλοτε μικρές σαν σουβλάκια κι άλλοτε μεγάλες σαν κοντοσούβλι.

Βάζουν κάθετα τις μακριές σούβλες μέσα στον φούρνο Ταντούρ.

Η θερμοκρασία είναι πολύ δυνατή 300°C και η ζεστή του φούρνου ανεβαίνει στα τοιχώματα και προς τα πάνω.

Έτσι τα φαγητά Ταντούρι ψήνονται γρήγορα και καπνίζονται ταυτόχρονα, παραμένοντας μέσα πολύ ζουμερά κι απέξω κάνουν κρούστα.

Παραδοσιακά στην Ινδία τα ψητά tandoori σερβίρονται με λάκσα ή ραΐτα και ψωμάκια-πίτες ναάν.

Για να γίνει ζουμερό και πολύ τρυφερό το κοτόπουλο ταντούρι, αφήστε το να μαριναριστεί για αρκετές ώρες, καλύτερα για μια ολόκληρη νύχτα.

Αφού βάλετε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε το με τη μαρινάδα, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά και σκεπάστε το.

Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα του τόσο πιο πολύ θα ρουφήξει όλα τα αρώματα θα γίνει πιο μαλακό και μετά το ψήσιμο θα βγει πολύ ζουμερό και νόστιμο.

Αντί να κόψετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο ταντούρι σε κομμάτια για σουβλάκια, μπορείτε να περάσετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε δυο παράλληλες σούβλες.

Σαν να φτιάχνετε δηλαδή ένα γιγάντιο σουβλάκι ή ένα μεγάλο κοντοσούβλι.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο και σκέπασμα προς το τέλος του ψησίματος για να μην αρπάξει εξωτερικά στο ψήσιμο.

Σε όλες τις συνταγές ταντούρι ή βάση της μαρινάδας είναι το γιαούρτι.

Η φυσική οξύτητα του γιαουρτιού σπάει τις ίνες του κρέατος ή του κοτόπουλου και το κάνει πολύ τρυφερό.

Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλιά πρέπει να τα μουλιάσετε για 30 λεπτά στο νερό.

Συμβουλή του Ειδικού

Κουρκουμάς, καγέν, σαφράν κύμινο, πιπέρι, …τόσα βότανα που απογειώνουν γεύση και θρεπτική αξία, καθώς μας δίνουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά βιοενεργά συστατικά, που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με βελτίωση της υγείας μας. Το στήθος κοτόπουλου αποτελεί μια από τις πιο άπαχες μορφές πρωτεΐνης που μπορούμε να αναζητήσουμε στις τροφές. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου (ενός στοιχείου που η έλλειψη του είναι συχνή σε μια δίαιτα απώλειας βάρους), καθώς και βιταμινών συμπλέγματος Β καθώς και ψευδαργύρου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×