Πίσω

Μυστικά για το σύκο γλυκό του κουταλιού

Διαβάστε όλα τα μυστικά για το σύκο γλυκό του κουταλιού, για να φτιάξετε το καλύτερο συκαλάκι που έχετε δοκιμάσει!
Τα σύκα που επιλέγουμε είναι τα πιο μικρά και άγουρα σύκα από αγριοσυκιές και τα μαζεύουμε μόνο Απρίλιο και Μάιο. Είναι γνωστά με τις ονομασίες Ερινοί, Ορνοί, ή Πρόσυκα.  Είναι σημαντικό τα σύκα να είναι πολύ μικρά, ώστε να μην χρειαστεί να τα καθαρίσετε εσωτερικά με σουβλί ή πρόκα.  Τα εαρινά ή ρίνια είναι διαφορετική ποικιλία, σύκα σκληρά που δεν τρώγονται. Είναι κατάλληλα μόνο για θεϊκό γλυκό του κουταλιού.

Γαλαζόπετρα θα βρείτε στα φαρμακεία. Η ποσότητα να είναι όσο ένα σπυρί φακής.

Και τώρα θα μου πείτε γιατί να βάλω γαλαζόπετρα στο γλυκό σύκο;
Το ρωτάτε αυτό, γιατί δεν έχετε δοκιμάσει το γλυκό μου. Η γαλαζόπετρα βοηθάει ώστε η σάρκα του σύκου να διατηρηθεί σφιχτή και κρουστή και να μη λιώσει το γλυκό. Επίσης βοηθάει στο να διατηρηθεί το γλυκό σύκο καταπράσινο όπως ακριβώς βλέπετε και στη φωτογραφία.

Γιατί να βάλω γλυκόζη στο γλυκό κουταλιού σύκο;
Είναι ίσως το μοναδικό γλυκό κουταλιού που βάζω γλυκόζη. Κι αυτό, γιατί το γλυκό σύκο είναι πολύ πικρό και πρέπει να βράσει σωστά χωρίς να ζαχαρώσει στο τέλος. Όποτε από την εμπειρία μου, είναι απαραίτητη η γλυκόζη στο συγκεκριμένο γλυκό καθώς και αρκετός χυμός λεμονιού.

Μην παραλείψετε τα αμύγδαλα στο κάθε σύκο, γιατί διατηρούν τέλειο το σχήμα του σύκου με το βράσιμο και ο συνδυασμός είναι μοναδικός.

Τα γαρύφαλλα τα καρφώνουμε πάνω σε κάθε σύκο και τρώγεται ολόκληρο το κομμάτι σύκου, με το αμύγδαλο και το γαρύφαλλο. Η γεύση του είναι συγκλονιστική και η επίγευση του θα σας μείνει αξέχαστη.

Σε περίπτωση που μαζέψετε μεγάλα σύκα (πάντα μιλάμε για σύκα του Μάη),τότε έχει λίγο παραπάνω διαδικασία το γλυκό. Θα πρέπει να ανοίξετε την τρυπούλα στην φαρδιά πλευρά κάθε σύκου και με το κεφάλι μίας πρόκας σπρώχνοντας προς τα μέσα καθαρίζουμε προσεκτικά το εσωτερικό του σύκου από τα χνούδια. Μετά, πλένουμε τα σύκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω.

Για να σιγουρευτείτε ότι έχει δέσει σωστά το σιρόπι από το γλυκό κουταλιού, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως σε όλα τα γλυκά του κουταλιού.

Βασικό και τελευταίο, χρησιμοποιήστε παλιά κατσαρόλα γιατί ίσως αφήσει χρώμα το σύκο και σας την χαλάσει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται