• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1136

Υλικά

  • Μερίδες 60 τμχ
  • 1 kg άγουρα συκαλάκια Ρίνια (περίπου 60 μικρά)
  • 1 kg ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 1 κομμάτι/ια γαλαζόπετρα σε μέγεθος φακής
  • 60 γαρύφαλλα
  • 60 αμύγδαλα καθαρισμένα (άσπρα)
  • 1/2 φλ. γλυκόζη
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σύκο γλυκό του κουταλιού

    Για να φτιάξουμε το γλυκό σύκο, κόβουμε τα άγουρα σύκα από την αγριοσυκιά του Μαΐου (λέγονται Ρίνια).

    Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό να τα σκεπάζει.

    Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα και αφήνουμε να πάρει βράση.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 15′. Ενδεικτικά τσιμπήστε με πιρούνι να δείτε αν έχουν μαλακώσει. Όταν το σύκο πέφτει από το πιρούνι είναι έτοιμα.

    Τα βγάζουμε αμέσως από το καυτό νερό και τα βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Θα τα αφήσουμε για 2 μέρες στο κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές συνολικά.

    Μετά από 2 ημέρες τα βάζουμε σε 2 σουρωτήρια, για να μην πατηθούν και λιώσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

    Πιάνουμε 1-1 σύκο, το ζουλάμε ελαφρά να φύγει τυχόν νερό και μπήγουμε στη σάρκα του, από την πλευρά της τρυπούλας, ένα αμύγδαλο.

    Καρφώνουμε σε κάθε σύκο από 1 γαρίφαλο.

    Τα αφήνουμε στη σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Από την ώρα που θα βάλουμε το αμύγδαλο στο εσωτερικό του σύκου θα βγει υγρασία με το γέμισμα και πρέπει να στεγνώσουν καλά.

    Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα σύκα σειρά σειρά με προσοχή.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

    Μόλις πάρουν βράση, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε για περίπου 40′ να δέσει το σιρόπι.

    Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.

    Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 2-3 λεπτά.

    Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

    Το γλυκό σύκο διατηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πολλούς μήνες. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Φυλάσσεται μέσα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.

    Υπολογίστε στην παρασκευή του το χρόνο αναμονής, που είναι 2 μέρες.

    Διαβάστε όλα τα μυστικά για γλυκό κουταλιού σύκο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται