• Αρχική
  • Home Machine
  • Λεβάντα: Καλλιέργεια σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Λεβάντα: Καλλιέργεια σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Καλλιέργεια της λεβάντας σε γλάστρα

Η λεβάντα είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. Διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία λόγω του φυλλώματος της, καθώς και των υπέροχων αρωματικών μπλε και μωβ λουλουδιών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες να επιλέξουμε να φυτέψουμε με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα λουλουδιών, καθώς και περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Δημοφιλέστερες ποικιλίες είναι η στενόφυλλη, η οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), η πλατύφυλλη και η ισπανική.

  • Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της λεβάντας;

Η λεβάντα ευδοκιμεί κι αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στο μπαλκόνι, καθώς είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Για τη φύτευση της, επιλέγουμε βαθιές γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών. Η λεβάντα διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα που προχωρά σε βάθος και παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη. Σχετικά με το φυτόχωμα, για τη μεταφύτευση της λεβάντας σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Καλό θα είναι να περιέχει κομπόστ και περλίτη για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

  • Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται η λεβάντα στη γλάστρα;

Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να επιφέρει σάπισμα του ριζικού συστήματος. Ποτίζουμε τη λεβάντα στη γλάστρα κάθε 5 ημέρες, την άνοιξη και κάθε 3 ημέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Η λεβάντα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης, για να δώσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της λεβάντας σε γλάστρα

Είναι γνωστή για τις εντομοδιωκτικές της ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, όπως το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, για να διώχνουν κουνούπια και άλλα έντομα.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαβάστε επίσης πως μπορείτε να καλλιεργήσετε βασιλικόρίγανηδυόσμο, άνηθο κ.α. σε γλάστρα στο σπίτι σας, όπως και λαχανικά

Δείτε ακόμα τα 7 μυστικά για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα

7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!