Αλμη για φετα: Πώς να συντηρήσω τη φετα για μεγαλύτερο διάστημα

Η φέτα είναι ένα τυρί με αλμη, όπως και ο τελεμές, το γιδοτύρι και άλλα λευκά, με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά τυριά.

Τα τυριά αυτά, μπορούμε να τα αγοράσουμε συσκευασμένα σε αλμη, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών. Όταν λοιπόν αγοράζουμε χύμα, πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα και μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών. Για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη για τυρί. Σας έχω παρακάτω τη σωστή αναλογια νερου αλατιου για αλμη για τυρι.

Τα τυριά αυτά, μπορούμε να τα αγοράσουμε συσκευασμένα σε άλμη, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών. Όταν λοιπόν αγοράζουμε χύμα, πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα και μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών. Για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη.

Το ξέρετε ότι εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας άλμη για τυρί στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά;

Τι θα χρησιμοποιήσετε;

• 1 λίτρο νερό
• 70 γραμ. αλάτι
• θερμόμετρο

Πώς θα φτιάξετε αλμη για τυρι φέτα;

Βάζετε το αλάτι στο νερό και ζεσταίνετε το αλατόνερο χωρίς να βράσει, στους 85-90 βαθμούς C για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν βάζετε το αλατόνερο στο ψυγείο για να κρυώσει, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4 βαθμούς. Τότε η άλμη είναι έτοιμη και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Φροντίστε η αλμη να καλύπτει όλο το τυρί και αν πέσει η στάθμη της άλμης καθώς το καταναλώνετε συμπληρώστε με λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του τυριού  για να συντηρηθεί σωστά.

Το τυρί στην αλμη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα, διατηρώντας την υγρασία του, χωρίς να ξεραθεί, να κιτρινίσει ή να σκληρύνει.

Σας αρέσει η γεύση της φέτας; Φτιάξετε οπωσδήποτε φέτα σε φύλλο κρούστας.

Και αφού μάθατε πως να συντηρείτε τα τυριά άλμης, και τη σωστή αναλογια νερου αλατιου για αλμη, φτιάξτε και την ωραιότερη πιατέλα τυριών για να συναρπάσετε τους καλεσμένους σας!

 

Δείτε πως θα τακτοποιήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείου σας για να συντηρούνται σωστά!

Ψυγείο: Όλα τα μυστικά για την σωστή αποθήκευση κέρδισε φρεσκάδα, σώσε ενέργεια