Πώς θα συντηρήσω τη φέτα για μεγαλύτερο διάστημα

Η φέτα είναι ένα τυρί άλμης, όπως και ο τελεμές, το γιδοτύρι και άλλα λευκά, με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά τυριά.

Τα τυριά αυτά, μπορούμε να τα αγοράσουμε συσκευασμένα σε άλμη, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών. Όταν λοιπόν αγοράζουμε χύμα, πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα και μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών. Για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη.

Το ξέρετε ότι εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας άλμη στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά;

Τι θα χρησιμοποιήσετε;

• 1 λίτρο νερό
• 70 γραμ. αλάτι
• Θερμόμετρο

Πώς θα φτιάξετε άλμη;

Βάζετε το αλάτι στο νερό και ζεσταίνετε το αλατόνερο χωρίς να βράσει, στους 85-90 βαθμούς C για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν βάζετε το αλατόνερο στο ψυγείο για να κρυώσει, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4 βαθμούς. Τότε η άλμη είναι έτοιμη και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Φροντίστε η άλμη να καλύπτει όλο το τυρί και αν πέσει η στάθμη της άλμης καθώς το καταναλώνετε συμπληρώστε με λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του τυριού  για να συντηρηθεί σωστά.

Το τυρί στην άλμη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα, διατηρώντας την υγρασία του, χωρίς να ξεραθεί, να κιτρινίσει ή να σκληρύνει.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε