Η τέλεια σπιτική πίτσα και τα μυστικά της

Η σπιτική πίτσα είναι ένα γρήγορο, οικονομικό και σχετικά εύκολο φαγητό. Μην ξεχνάτε άλλωστε,

ότι όπως εμείς έχουμε τις πίτες και “με τα πάντα” φτιάχνουμε μια πίτα σε λίγα λεπτά, έτσι και οι γείτονες μας οι Ιταλοί, “με τα πάντα” φτιάχνουν μια σπιτική πίτσα,ακόμα και πιτσα με ψωμι του τοστ μπορεις να φτιαξεις στα γρηγορα, ή πιτσα με μπυρα.

Παρακάτω θα σας λύσω όλες τις απορίες και θα σας αποκαλύψω όλα τα μυστικά μου, για να φτιάχνετε μόνοι σας, την τέλεια σπιτική πίτσα, αλλά και τι υλικα για πιτσα χρησιμοποιούμε.

Τυρια για πιτσα  & υλικα για πιτσα σπεσιαλ, ανάλογα πάντα με το τι διαθέτεις στο ψυγείο σου.

  • Το ψυγείο βοηθάει να ωριμάσει η ζύμη για πίτσα;

βασική ζύμη για πίτσα συνταγη αργυρω μπαρμπαριγου argiro argyro keep cooking keepcooking
Bασική ζύμη για πίτσα: Δείτε τη συνταγή! 

Αυτό, είναι πολύ σημαντικό! 

Εννοείται πως αν έχεις το χρόνο πρέπει να ξεκουράσεις τη ζύμη. Κάντε το πείραμα και κρατήστε λίγη ζύμη πίτσας σκεπασμένη στο ψυγείο σας για 2-3 ημέρες. Η γεύση και τα αρώματα της πίτσας αυτής είναι το κάτι άλλο.

  • Πόσες μέρες μπορεί να συντηρηθεί η πίτσα στο ψυγείο;

Η ζύμη για πίτσα, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο αμέσως μόλις ζυμωθεί, για 3 ημέρες. Στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνει για τρεις μήνες.

  • Ποιο αλεύρι είναι ιδανικό για ιταλική πίτσα;

Γιατί η τέλεια pizza θέλει πολύ καλό αλεύρι. Δυνατό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιδανικά θέλει αλεύρι σκληρό τύπου 00 (μηδέν-μηδέν). Αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις.

αλεύρι είδη αλευριού τύποι σωστή χρήση μυστικά αργυρώ
Μάθε για όλα τα είδη του αλευριού και τη σωστή τους χρήση εδώ!
  • Πόσο βοηθάει το καλό ζύμωμα;

Αφού φτιάξετε την βασική ζύμη για πιτσα ζυμώστε δυνατά τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια. Πρώτον θα το χαρείτε πολύ και δεύτερον βοηθάτε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτενης για να γίνει η ζύμη για πίτσα ελαστική κι αφράτη. Έτσι θα έχετε μια υπέροχη ζύμη για πίτσα. Τώρα αν φτιάξετε ζυμη για πιτσα με μπυρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Ανακατεύεις, ζυμώνεις λίγο και ξεκουράζεις. Μόνο να θυμάστε η πιτσα με μπυρα θέλει μπυρα σε θερμοκρασία δωματίου

  • Ποσό χοντρή ή λεπτή, πρέπει να είναι η ζύμη για πίτσα;

Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.

Εγώ αγαπώ την ζύμη μου λεπτή και τραγανή, σε πίτσες σαν και αυτή,

ιταλική πίτσα ναπολιτάνα
Ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη: Δείτε τη συνταγή!

άλλοι, την θέλουν πιο χοντρή και ψωμένια σαν και αυτή,

πίτσα chicago αφράτη και εύκολη ζύμη για πίτσα σάλτσα για πίτσα - ζυμαρι για πιτσα

Αλλά περί ορέξεως …αφού με τα πάντα μπορείς να φτιάξεις μια ευκολη πιτσα. Ακόμα και πιτσα με ψωμι του τοστ στα γρήγορα μπορείς να στήσεις.

  • Ποια είναι η ιδανική σάλτσα για πίτσα;

Η καλύτερη σπιτική σάλτσα για πίτσα είναι φτιαγμένη με ώριμες αποφλοιωμένες ντομάτες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και βότανα. Η δε σύστασή της, πρέπει να είναι αρκετά πυκνή. Δηλαδή να έχει βράσει τόσο, ώστε να σας θυμίζει την σύσταση της κέτσαπ, να είναι δεμένη χωρίς να τρέχει υγρασία και να μαλακώνει η τραγανή ζύμη. Εναλλακτικά (εάν είστε εκτός εποχής), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου. Δίνουν επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τι άλλα υλικα για πιτσα χρειάζεσαι ; Υλικα για πιτσα σπεσιαλ ανάλογα με αυτά που σου αρέσει να απολαμβάνεις σε ένα κομμάτι πιτσας. Είναι καθαρά υποκειμενικό. Σίγουρα χρειάζεσαι καλό τυρι για πιτσα. Όμως μπορείς να βάλεις παραπάνω τυρια για πιτσα. Τυρι για πιτσα ιδανικό είναι η μοτσαρέλα και ιδανικά τυρια για πιτσα εκτός από τη μοτσαρέλα είναι η παρμεζάνα στη βάση και το τσένταρ σε συνδυασμό πάντα με τη μοτσαρέλα. Κι όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη εξάτμιση της υγρασίας τους στο ψήσιμο, την λιπαρότητα τους αλλά και την ελαστικότητα τους. Γι αυτό λοιπόν την πιτσα χρειάζεται σπεσιαλ υλικα για πιτσα σπεσιαλ.

  • Έξυπνη λύση για γρήγορη πίτσα

Μια έξυπνη λύση για μια γρήγορη πιτσα είναι η πιτσα με ψωμι του τοστ. Αραδιαζεις σε ταψάκι ψωμί του τοστ, αλοίφεις λίγη σάλτσα πιτσας, βάζεις τυρι για πιτσα ή τυρια για πιτσα κ ψήνεις. Μια αλλά εναλλακτική είναι η πιτσα με μπυρα. Ανακατεύεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με λίγη μπίρα και λίγο αλάτι μέχρι να έχεις μια απαλή ζύμη. Χωρίς αναμονή για φούσκωμα, απλώνεις την ζύμη σε ταψάκι και γεμίζεις με υλικα για πιτσα.

Όμως αν φτιάξεις την κλασική ζύμη για πιτσα με μαγιά τότε προτείνω να ακολουθήσετε όλα τα στάδια της συνταγής: ζύμωμα, ξεκούραση, πλάσιμο.

Σας προτείνω να ακολουθήσετε όλα τα στάδια της συνταγής: ζύμωμα, ξεκούραση, πλάσιμο.

Να ετοιμάσετε τη ζύμη για πίτσα (χωρίς υλικά επάνω), να την ψήσετε για 3-5′ σε δυνατό φούρνο και να την αφήσετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσουν καλά (θα σας έλεγα να ετοιμάσετε παραπάνω από μία), τις τυλίγετε μία μία, πολύ καλά σε σακούλα τροφίμων και τις βάζετε στη σειρά στην κατάψυξη.

Έτσι, κάθε φορά που χρειάζεστε πίτσα, βγάζετε την προψημένη χειροποίητη βάση πίτσας, αφήνετε 5-10′ στον πάγκο μέχρι να συγκεντρώσετε τα υλικά της γέμισης, γεμίζετε με τα υλικά που θέλετε και την ψήνετε.

  • Μύθοι και αλήθειες για το ψήσιμο της πίτσας στον οικιακό φούρνο

Να θυμάστε ότι η πολύ δυνατή θερμοκρασία και η πλάκα ψησίματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα.

Να θυμάστε ότι η πολύ δυνατή θερμοκρασία και η πλάκα ψησίματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα.

Αν δεν έχετε πλάκα ψησίματος ή πετρα για πιτσα βάλτε το φούρνο σας στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει, πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τοποθετήστε ταψί αναποδογυρισμένο στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου κι αφήστε το να πυρώσει καλά και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα φούρνου πίτσας. Αυτό το ταψι για πιτσα είναι το ιδανικό για το σωστό ψήσιμο.

Θυμηθείτε τι βλέπετε όταν πηγαίνετε σε μια αυθεντική ιταλική πιτσαρία! Βλέπετε πάντα τον Pizzaiolo να ακουμπάει την πίτσα στην πυρωμένη πλάκα του φούρνου.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες ψησίματος θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η πίτσα θέλει πολύ καλό ψήσιμο κυρίως από κάτω και λιγότερο από πάνω. Όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές μας πίτες.

Ένα φτυαρι πιτσας είναι ιδανικό για να βάζεις και να βγάζεις την πιτσα στο φούρνο.

  • Ψήσε την πίτσα σου σαν επαγγελματίας

Ποτέ μην ψήνετε την πίτσα σας στον αέρα. Γιατί; Γιατί απλά την καταστρέφετε. Ο αέρας ψήνει γρήγορα κι επιθετικά εξωτερικά την πίτσα, δίνοντας της γρήγορα χρώμα, ενώ μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί σωστά.

Αν ο φούρνος σας ψήνει μόνο στον αέρα, πυρώστε μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση σε δυνατή θερμοκρασία και ακουμπήστε μέσα την πίτσα σας. Ψήστε μερικά λεπτά να πάρει γρήγορα θερμοκρασία από κάτω και τελειώστε το ψήσιμο στο φούρνο σας, στον αέρα αφού δεν σας δίνει την επιλογή ψησίματος με αντιστάσεις.

  • Πώς θα παραμένει τραγανή η ζύμη για πίτσα;

Όταν βγάζετε την καυτή ροδοψημένη πίτσα από τον φούρνο, μεταφέρετέ την σε ξύλινη επιφάνεια, ώστε να τραβήξει καλά όλη την υγρασία του φούρνου και να μην μαλακώσει η καλοψημένη ροδοκόκκινη βάση της.

Απολαύστε μια αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή τραγανή ζύμη

αυθεντική Ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη και σάλτσα verde συνταγη
Πίτσα με σάλτσα verde: Δείτε τη συνταγή!

Απολαύστε τη, ζεστή και αχνιστή!

Μια καλοψημένη pizza, είναι σκέτη απόλαυση την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο!

  • Τέλος, περί ορέξεως…

Η πίτσα, τρώγεται σκέτη όπως η pizza Bianca ή μπορείτε να βάλετε επάνω, τα υλικά που επιθυμείτε, πριν μπει στο φούρνο, αλλά και μετά το ψήσιμο. Στην Ιταλία, συνηθίζεται να προσθέτουν εκλεκτά υλικά ωμά, πάνω σε μια φρεσκοψημένη ζύμη.

Η πίτσα Bianca λόγου χάρη, τρώγεται σκέτη και αχνιστή, περιχύμένη με καλό ελαιόλαδο, λίγο ανθό αλατιού, δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ιταλική pizza bianca πίτσα μπιάνκα σπιτικη ζυμη αυθεντικη συνταγη
Pizza Bianca (πίτσα μπιάνκα): Δείτε τη συνταγή!

Εμένα προσωπικά, μου αρέσει μόλις βγει αχνιστή από το φούρνοη σπιτική πίτσα, να βάζω επάνω φρέσκια μπουράτα (φρέσκο τυρί με βουτυράτη γεύση) ή φρέσκια μοτσαρέλα σε κομμάτια, λίγο προσούτο και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Απολαύστε τη μαγεία της πίτσας με τα υλικά που εσείς αγαπάτε!

Μέσα στο argiro.gr σας έχω πολλές συνταγές για πίτσες εύκολες, εναλλακτικές καθώς και για τις πιο διάσημες ανά τον κόσμο όπως η μαργαρίτα!

πίτσα μαργαρίτα
Πίτσα μαργαρίτα: Δείτε τη συνταγή!

Είμαι πάντα εδώ για να μοιραζόμαστε τα μυστικά μου και τις συνταγές και μην διστάσετε για οποιαδήποτε απορία να επικοινωνήσετε μαζί μου!

Θέλω όσοι δοκιμάζουν αυτά που εσείς φτιάχνετε, απλά να παραμιλούν.

Διαβάστε επίσης παρακάτω, πως μπορείτε να φτιάξετε προψημένη σπιτική πίτσα, να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να την απολαύσετε όποτε σας αρέσει!

Πώς καταψύχω ζύμη για πίτσα και πώς φτιάχνω προψημένη πίτσα