Πίσω

Αρωματικά λάδια: Πώς να τα φτιάξετε

Αρωματικά λάδια

Τα αρωματικά λάδια με βότανα και μυρωδικά είναι φανταστικά για να τα χρησιμοποιήσετε σκέτα ή σε dressing για σαλάτες, σε μαρινάδες, να τα περιχύσετε πάνω από τα ζυμαρικά σας, να τα προσφέρετε στους καλεσμένους σας μαζί με το ψωμί αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε όπου τραβάει η όρεξή σας, η φαντασία και το γούστο σας.

Μπορείτε να δώσετε στο αρωματικό σας λάδι, τα αρώματα και τις γεύσεις που εσείς αγαπάτε, με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και φρούτα χρησιμοποιώντας μόνο ένα άρωμα ή συνδυάζοντας περισσότερα ανάλογα με τη χρήση και την προτίμησή σας.

Μπορείτε δώσετε στο αρωματικό λάδι σας, τα αρώματα και τις γεύσεις που εσείς αγαπάτε, με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και φρούτα χρησιμοποιώντας μόνο ένα άρωμα ή συνδυάζοντας περισσότερα ανάλογα με τη χρήση και την προτίμησή σας.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε αρωματικό ελαιόλαδο;

Αποφασίστε τι αρώματα θέλετε να δώσετε στο λάδι σας, ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Οι πιο δημοφιλείς συνδυασμοί είναι του σκόρδου-τσίλι, δεντρολίβανου-σκόρδου, πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Καλύτερα να μένετε σε ένα με δύο συστατικά τη φορά, για πιο ξεκάθαρα και έντονα αρώματα. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με περισσότερα συστατικά, χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες αρχικά για να μην πάει στράφι το ελαιόλαδό σας.

Κρύα Μέθοδος

Προτιμήστε την κρύα μέθοδο, αν τα συστατικά σας είναι τρυφερά βότανα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός, ή άλλα συστατικά όπως το πιπέρι σε κόκκους ή οι φλούδες φρούτων. Αυτά τα συστατικά θα απελευθερώσουν τα αρώματά τους εύκολα όταν απλά κοπούν και προστεθούν στο λάδι. Σε αυτή την περίπτωση το λάδι φυλάσσεται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.

Πλύνετε καλά τα φρέσκα βότανα ή τα  άλλα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε όπως σκόρδο, φλούδες λεμονιού φρέσκα chili’s. Αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως για να αποφύγετε τη μεταφορά υγρασίας στο λάδι. Προσοχή στην υγρασία γιατί ενώ τα βακτηρίδια δεν θα αναπτυχθούν στο ελαιόλαδο, μπορεί να αναπτυχθούν σε υγρά συστατικά που έχουν προστεθεί στην έγχυση.

Αν θέλετε πολύ έντονες γεύσεις και αρώματα, βάλτε τα βότανα σας σε έναν μούλτι και πολτοποιήστε τα για 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε και απλά να τα προσθέσετε ολόκληρα ή να τα ψιλοκόψετε ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε να γίνει το λάδι σας. Για κάθε 1 λίτρο λαδιού, χρησιμοποιήστε περίπου 1 φλιτζάνι φρέσκων βοτάνων για την έγχυση σας. 

Έτσι τα φρέσκα βότανα θα αρχίσουν να απελευθερώνουν τα αρώματά τους μέσα στο λάδι πιο γρήγορα.

Βάλτε τα πολτοποιημένα βότανα σε ένα καθαρό, στεγνό μπουκάλι και προσθέστε ελαιόλαδο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γεμίσει. Γεμίστε μέχρι το χείλος του μπουκαλιού, αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα και βιδώστε το καπάκι. Κουνήστε για να αναμίξετε καλά τα συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι σφιχτά κλεισμένο για να αποτρέψετε την είσοδο αέρα στο μπουκάλι.

Τοποθετήστε το λάδι στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.

Το ψυγείο είναι το ιδανικό μέρος για την έγχυση ελαιόλαδου λόγω της θερμοκρασίας, και της έλλειψης φωτός. Κάθε 2-3 ημέρες, ρίχνουμε λίγο λάδι και δοκιμάζουμε να ελέγξουμε την πρόοδο της έγχυσης. Τα αρωματικά λάδια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο πρέπει πάντα να μπαίνουν στο ψυγείο για να μην ταγγίζουν.

Μόλις τα αρώματα φτάσουν στην ένταση που επιθυμείτε και το αρωματισμένο λάδι σας αρέσει, αφαιρέστε τα αρωματικά βότανα με ένα στραγγιστήρι. Στη συνέχεια βάλτε το έτοιμο αρωματικό σας ελαιόλαδο μέσα σε ένα στεγνό και καθαρό μπουκάλι που να κλείνει καλά.

Τα έλαια ψυχρής έγχυσης διαρκούν 2-3 εβδομάδες όταν φυλάσσονται στο ψυγείο.

Ζεστή Μέθοδος

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξυλώδη βότανα, όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο κτλ. η μέθοδος αυτή δίνει καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή αρώματα πιο έντονα. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης κατάλληλη και για άλλα συστατικά, όπως τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα chili’s. Θα χρειαστείτε μόνο μερικά κλαδάκια του βοτάνου για την έγχυσή σας.

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα στους 60-70 ° C  και κατεβάζετε από τη φωτιά. Θέλει προσοχή να μην παραζεστάνετε το λάδι.

Μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού, αρχίστε να προσθέτετε τα συστατικά σας, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, chili’s ή αποξηραμένα μανιτάρια. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή σπάτουλα για να τα αναμίξετε καλά στο λάδι και στη συνέχεια αφήστε το λάδι να καθίσει να κρυώσει. Ένα καλό ανακάτεμα φτάνει, καλό θα είναι να αφήσετε το λάδι να κρυώσει ανενόχλητο, χωρίς άλλα ανακατέματα.

Μετά από περίπου μία ώρα, το λάδι θα πρέπει να έχει αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Δοκιμάστε να δείτε τα αρώματα και αν τα θέλετε εντονότερα, μπορείτε να το αφήσετε ακόμα για 1-2 ώρες. Τότε, στραγγίστε το λάδι και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι που να κλείνει καλά.

Αποθηκεύστε το σε ντουλάπι ή στο ψυγείο. Δεδομένου ότι το λάδι θερμαίνεται και δεν υπάρχουν άλλα συστατικά στο μπουκάλι, είναι ασφαλές να το κρατήσετε και έξω από το ψυγείο.

Διατηρείται για 1 μήνα μετά την εμφιάλωση.

Δες εδώ έξυπνους τρόπους να αξιοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται