Μπορώ να τις βάλω ολόκληρες ωμές στην κατάψυξη; Μια ερωτήση τις κάνετε πολύ συχνά και θα σας πω, ναι μπορείτε να το κάνετε αλλά δεν αξίζει να το επιχειρήσετε. Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα. Όμως, ακούστε τι ακριβώς θα συμβεί αν βάλετε τις ολόκληρες στην κατάψυξη, ή αν τις βάλετε ωμές και κομμένες στην κατάψυξη.
Σταδιακά θα αρχίσει να παγώνει και να κοκαλώνει από την ψύξη. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά της και η σάρκα της θα αρχίσει να καίγεται από την ψύξη. Όταν θα τη χρειαστείτε και θα βγάλετε από την κατάψυξη την ολόκληρη και παγωμένη για να την μαγειρέψετε, μέχρι να ξεπαγώσει και να την κόψετε, θα αρχίσει να νερουλιάζει η σάρκα της. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορείτε να την διαχειριστείτε καθόλου. Λοιπόν τεχνικά σας λέω πως δεν θέλετε να βάλετε ωμή μελιτζάνα στην κατάψυξη ολόκληρη ή κομμένη για όλους τους παραπάνω λόγους.
Για να διατηρηθεί σωστά η μελιτζάνα στην κατάψυξη, πρέπει να την μπλανσάρετε, (δηλ. να τη ζεματίσετε λίγο) ή να την τηγανίσετε.