Πίσω

Μελιτζάνες στην κατάψυξη-

Πώς καταψύχουμε;

Μπορώ να τις βάλω  ολόκληρες ωμές στην κατάψυξη;  Μια ερωτήση τις κάνετε πολύ συχνά και θα σας πω, ναι μπορείτε να το κάνετε αλλά δεν αξίζει να το επιχειρήσετε. Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα. Όμως, ακούστε τι ακριβώς θα συμβεί αν βάλετε τις ολόκληρες  στην κατάψυξη, ή αν τις βάλετε ωμές και κομμένες στην κατάψυξη.

Σταδιακά  θα αρχίσει να παγώνει και να κοκαλώνει από την ψύξη. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά της και η σάρκα της θα αρχίσει να καίγεται από την ψύξη. Όταν θα τη χρειαστείτε και θα βγάλετε από την κατάψυξη την ολόκληρη και παγωμένη  για να την μαγειρέψετε, μέχρι να ξεπαγώσει και να την κόψετε, θα αρχίσει να νερουλιάζει η σάρκα της. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορείτε να την διαχειριστείτε καθόλου. Λοιπόν τεχνικά σας λέω πως δεν θέλετε να βάλετε ωμή μελιτζάνα στην κατάψυξη ολόκληρη ή κομμένη για όλους τους παραπάνω λόγους.

Για να διατηρηθεί σωστά η μελιτζάνα στην κατάψυξη, πρέπει να την μπλανσάρετε, (δηλ. να τη ζεματίσετε λίγο) ή να την τηγανίσετε.

Ζεμάτισμα για να μπει στην κατάψυξη

Πρέπει  να είναι ολόφρεσκη, με σκληρή και σφιχτή σάρκα. Χωρίς αλλοιώσεις στο χρώμα και στην επιφάνεια.

Διαλέξτε ποικιλία χωρίς πολλούς σπόρους για να κρατήσει  το σχήμα της μετά το ζεμάτισμα. Καθαρίστε το κοτσάνι. Αφαιρέστε τη φλούδα επιφανειακά. Κόψτε σε χοντρά καρέ κομμάτια ή χοντρές φέτες . Προσοχή, η οξείδωση της λευκής σάρκας της  αρχίζει 30΄΄ από την ώρα που την κόβετε σε κομμάτια.

Στύψτε πάνω στα κομμάτια μπόλικο λεμόνι και μην φοβάστε δεν θα το ρουφήξει, ούτε θα το βγάλει στη γεύση μετά.

Πώς ζεματάμε

Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, βουτήξτε τις  και βράστε για 2-3′. Αμέσως με τρυπητή κουτάλα βάλτε τις   σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός τους και να μη μαλακώσουν κι άλλο.

Στραγγίξτε τες καλά σε σουρωτήρι. Αφήστε τες απλωτά πάνω σε καθαρό πανί και σκεπάστε με μία λαδόκολλα. Βάλτε πάνω τους σαν βάρος ένα ταψί. Αφήστε μερικές ώρες να στεγνώσουν. Λίγες λίγες απλώστε τες σε ενα ταψι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Παγώστε στην κατάψυξη μέχρι τα κομμάτια της να γίνουν σαν παγάκια. Αποθηκεύστε τα σε σακούλες τροφίμων.

Μαγειρέψτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη με τα υλικά που σας αρέσει.

Για εμένα, ο καλύτερος τρόπος για να συντηρηθεί   και να διατηρήσει όλη τη νοστιμιά, τη γεύση και την υφή της, είναι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο με λάδι στο φούρνο, προτού καταψυχθούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται