Κυδώνι: ιδιότητες, πώς να το διαλέξω, πώς να το μαγειρέψω

Το κυδώνι, γνωστό σαν «χρυσό μήλο», συμβόλιζε τη γονιμότητα, τον έρωτα και την ευζωία στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων και τι καλύτερο;

Συγγενεύει με τη μηλιά και την αχλαδιά και κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου.

Πότε είναι η εποχή του

Το κυδώνι είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο και η καλύτερη εποχή του είναι από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο.

Πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα

Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου) και απαραίτητα λεία και γυαλιστερά. Οποιαδήποτε απόχρωση πράσινου σημαίνει ότι είναι άγουρα.

Θρεπτική αξία και ιδιότητες

Η διατροφική αξία του είναι τεράστια, αφού περιέχει βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που τον κάνουν έναν από τους πιο πολύτιμους καρπούς.

Περιέχει θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, δύο σημαντικές ουσίες που ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Περιέχει και υψηλά ποσοστά πηκτίνης, μιας ουσίας που είναι χρήσιμη σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα.

Tα φρούτα αυτά επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πώς θα μαγειρέψετε το κυδώνι

Δυστυχώς το κυδώνι δεν τρώγεται ωμό, όμως είναι πολύ οικονομικό και αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο είναι πεντανόστιμο!

Επιλέξτε από τις συνταγές μου και απολαύστε τα στην καλύτερη μορφή τους! Είτε τα φτιάξετε ζελέ, γλυκό κουταλιού, ψητά και κατακόκκινα στο φούρνο, είτε μαρμελάδα αλλά και ό,τι άλλο αγαπάτε, γίνονται φανταστικά! Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο 10′ προετοιμασίας και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φωτιά!

Δοκιμάστε το ζελέ, κόκκινο και αρωματικό! Δώστε την απίστευτη γεύση και τα μοναδικά αρώματα του κυδωνιού στο ψωμί ή πλάι σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών.

ζελέ κυδώνι
Ζελέ κυδώνι: Δείτε τη συνταγή

Πελτές κυδώνι, κόκκινος, αρωματικός και πλούσιος σε γεύση. Χαρείτε τα κυδώνια στη εποχή τους και φτιάξτε μεγάλη ποσότητα γιατί διαρκούν για μικρή περίοδο.

πελτές κυδώνι συνταγη
Πελτές κυδώνι: Δείτε τη συνταγή

Κυδώνι σαν ρουμπίνι με αρώματα εσπεριδοειδών και επίγευση ροδάκινου, σε συνδυασμό με κριτσανιστό φύλλο κρούστας. Η απόλυτη μαγεία της απλότητας!

γλυκια τάρτα με κυδώνια ψητά
Γλυκιά τάρτα με κυδώνια ψητά: Δείτε τη συνταγή

Τα κυδώνια τα έχουμε συνηθίσει, και τα συναντάμε περισσότερο σαν γλυκό του κουταλιού. Δοκιμάστε και τη μαρμελάδα! Θα σας εντυπωσιάσει η γεύση της.

μαρμελάδα κυδώνι
Μαρμελάδα κυδώνι: Δείτε τη συνταγή

Το γλυκό κυδώνι είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού. Έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του. Κόκκινο γλυκό κυδώνι ή ανοιχτόχρωμο;

κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού: Δείτε τη συνταγή

Εκτός από γλυκό, μαρμελάδα και όλα τα παραπάνω, τα κυδώνια είναι μοναδικά και όταν μαγειρευτούν με κρέας. Δοκιμάστε τα με αρνί, ένα συνδυασμός απίστευτος για να τους τρελάνετε όλους!

Δοκιμάστε και αυτή τη συνταγή και σιγοψήστε το κοτόπουλο ταζίν για απόλαυση χωρίς τέλος.

Αν θέλετε ακόμα περισσότερες συνταγές με κυδώνια, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση,

με αγάπη

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε