Οδηγίες χρήσης για κάστανα

Για να απολαύσετε τα πεντανόστιμα κάστανα βραστά ή ψητά στο φούρνο ή στο τζάκι, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε από τη φλούδα που τα περιβάλει. Και πως καθαρίζω κάστανα; Πολλές φορές αυτή η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο πεντανόστιμος καρπός είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί. Δείτε παρακάτω όλα τα μυστικά για το βράσιμο και για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, το εύκολο ξεφλούδισμα, την προετοιμασία που πρέπει να τους κάνετε προκειμένου να γίνει το καθάρισμά τους παιχνιδάκι, τη σωστή συντήρηση και την αποθήκευση πριν ή μετά το μαγείρεμα.

Κάστανα βραστά και εύκολο ξεφλούδισμα

Πώς βράζουμε κάστανα; Για να κάνουμε τα κάστανα βραστά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.

Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά.

Πόση ώρα βράζουμε τα κάστανα; Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χρειάζονται 15-20 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν.

Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Το μυστικό για εύκολο ξεφλούδισμα, είναι να καθαρίσετε τα βραστά κάστανα όσο ακόμα είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν καθαρίζονται πιο δύσκολα.

Κάστανα ψητά

 

Για να κάνουμε τα κάστανα ψητά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.

Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσουμε με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία και δεν θα στεγνώσουν.

Μυστικό για εύκολο ξεφλούδισμα

Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε να ψήσετε τα κάστανά σας, αφού τα ψήσετε να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.

Κάστανα στο φούρνο μικροκιμάτων

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία χαρακιά σε όλο το μήκος του σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.

Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, αφού μαγειρευτούν να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.

Όπως και να τα μαγειρέψετε, ζεστά και φρεσκοκαθαρισμένα είναι άκρως απολαυστικά.

Έτσι μαγειρεμένα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε να φτιάξετε τέλειο πουρέ κάστανο, σούπα κάστανο βελουτέ, αλλά και τούρτα σοκολάτας με κάστανο! Δείτε περισσότερες συνταγές με κάστανα εδώ.

Πώς θα διατηρήσετε τα κάστανα

Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται και αποθηκεύονται τέλεια στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.
Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά για τα ρόδια!

https://www.argiro.gr/2019/11/odigies-chrisis-gia-kastana/