Πίσω

Οι καλύτερες συνταγές για τις φακές

Οι φακές, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια της ελληνικής κουζίνας. Στα περισσότερα σπίτια σερβίρονται σε εβδομαδιαία βάση και όχι άδικα αφού βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και συστήνεται η τακτική και εβδομαδιαία κατανάλωσή τους και από τους ειδικούς.

Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν τα παρακάτω οφέλη στην υγεία μας

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω του πλούσιου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά και να μην αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Από όλα τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, οι φακές περιέχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών. Το 26% των θερμίδων της φακής προέρχεται από πρωτεΐνες, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν. Επιπλέον, οι φακές είναι σημαντικό να συνδυάζονται με ρύζι, το οποίο συμπληρώνει τα υπόλοιπα αμινοξέα, που λείπουν από τις φακές, με αποτέλεσμα να παρέχουν στον οργανισμό μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας και είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.
Οι φακές είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, καθώς επίσης το αυξημένο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες δημιουργούν σύντομα το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι φακές μαγειρεύονται εύκολα και με ποικίλους τρόπους δίνοντάς μας γευστικά πιάτα που μας κάνουν καλό. Οι φακές σούπα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια. Δώστε βάση στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης και στα υλικά της συνταγής, για να τις φτιάξετε ακόμα πιο νόστιμες.

Μοναδικός συνδυασμός υλικών τόσο για τη γεύση όσο και για τη θρεπτική αξία του πιάτου. Εύκολο, γρήγορο, γευστικό και θρεπτικό, βάλτε το στο πρόγραμμα. Δείτε τη συνταγή φακόρυζο πιλάφι.

Ένα άλλο όχι τόσο διαδεδομένο παραδοσιακό πιάτο. Στην Αστυπάλαια τις λένε ραντιστά και είναι οι φακές όπως δεν τις έχετε ξαναδοκιμάσει! Μοναδικός συνδυασμός υλικών αλλά και αρωμάτων θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη μπουκιά. Δείτε τις παραδοσιακές φακές αραντιστές

Μοναδική συνταγή με μοναδικά οφέλη και μοναδική νοστιμιά. Φακές και πλιγούρι σε ένα ένα πιάτο με γεύση ανεπανάληπτη. Δοκιμάστε το στην πρώτη ευκαιρία! Δείτε τη συνταγή για φακές superfood

Αν θέλετε να απολαύσετε τις φακές αλλιώς, φτιάξτε αυτό το φαγητό! Τα κεφτεδάκια από λουκάνικο, προσθέτουν τη νοστιμιά που θα κάνουν και τα παιδιά να τις λατρέψουν! Δείτε τη συνταγή με φακές πικάντικες με χωριάτικο λουκάνικο

Για το τέλος σας φύλαξα τη συνταγή της επόμενης μέρας! Με τις φακές σούπα που περίσσεψαν φτιάξτε σε 5 λεπτά ένα νέο φαγητό, γι’ αυτούς που θέλουν κάτι διαφορετικό. Φακές βελουτέ (με τραγανό μπέικον ή προσούτο)

Θέλετε περισσότερες συνταγές με φακές; Βρείτε τες όλες εδώ!

Όποια συνταγή και να επιλέξετε, διαλέξτε καλή πρώτη ύλη και θα μεγαλουργήσετε! Πολλές φορές τα απλά και παραδοσιακά υλικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται